Advent u Zagrebu ove godine dobiva novo nezaobilazno mjesto: kućicu Fritulinka by Rougemarin na Trgu bana Jelačića. A s njom i - prema riječima chefa i vizionara Marina Medaka - "najbolji proizvod u njegovoj karijeri". Riječ je o Fritulinki, adventskom novitetu.
Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom. Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer - mirisni potpis zagrebačkog Adventa.
Unutrašnjost krije čak pet vrsta punjenja: pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli. Svaka verzija daje potpuno drugačiji profil okusa, ali sve dijele isti Rougemarin potpis: toplu aromu i mekoću.
"Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to," kaže Marin Medak.
Rougemarinova adventska kućica ove je godine osmišljena kao mali gastronomski laboratorij u srcu Zagreba. Uz Fritulinku, posjetitelji mogu probati i klasične fritule, sočne hot-dogove rađene u Rougemarin stilu te još nekoliko adventskih radosti koje se otkrivaju na licu mjesta.
Cilj je bio stvoriti kućicu na koju se ne dolazi "usput", nego namjerno - zbog okusa koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje.
Rougemarin se već godinama ističe kao restoran koji spaja tradiciju i suvremene tehnike, no Fritulinka je podigla tu filozofiju na novu razinu. To nije samo desert - to je ideja koju odmah poželite fotografirati, podijeliti i naručiti opet.
A ako vas zanima kako nastaje Fritulinka, Marin Medak s nama je podijelio i recept za ovu viralnu slasticu - pronađite ga ovdje.