Iako se svi slažu da je kuhinja srce doma, trendovi koji je oblikuju mijenjaju se brže no ikad. Najveći estetski pečat svakoj kuhinji daju ormarići i radne ploče, a njihovi stilovi dolaze i odlaze velikom brzinom. Primjerice, potpuno bijela kuhinja donedavno je bila apsolutni hit, dok je danas mnogi dizajneri interijera smatraju zastarjelom. "Taj čisti, ravni, minimalistički pult bez žilica ili pokreta sada djeluje pomalo sterilno", kaže Brad Thorton, osnivač Thorton Projects.
"Ljudi žele varijacije, nešto što im se čini prirodnim i specifičnim za njih i njihovu obitelj", dodaje. U nastavku donosimo sedam trendova kuhinjskih ormarića i radnih ploča koji u 2026. godini izlaze iz mode i ideje čime ih zamijeniti, piše portal The Kitchn.
Visoki kontrasti crne i bijele boje polako gube na popularnosti. "Iako je bezvremenski, taj stil počinje djelovati pomalo sterilno vlasnicima domova koji žude za toplinom i osobnošću", kaže Rebekah Murphy, suosnivačica i arhitektica u Murphy & Moore Designs. "Ovo se nekada činilo modernim, ali sada djeluje oštro. Današnji klijenti privučeni su prostorima s više dubine i priče.
Ovaj se trend pomiče prema taktilnim završnim obradama, slojevitim neutralnim tonovima i ormarićima koji djeluju izrađeno i proživljeno, a ne savršeno kao iz izložbenog salona." Umjesto oštrih kontrasta, popularnost dobiva slojevito nizanje tonova, poput ormarića obojenih u tople neutralne nijanse, nježne tonove gline, zagasite zelene ili plave boje.
Iako su jednostavne za održavanje i svestrane, potpuno bijele kvarcne ploče više nisu prvi izbor jer kuhinju mogu učiniti negostoljubivom i bezličnom. "Naravno, bijela je klasika i još uvijek ima svoje mjesto, ali sada je riječ o slojevitosti s teksturom, miješanju više topline kako bi se prostor osjećao namjerno uređenim, a ne kao tipska kuća", ističe Thorton. Umjesto njih, dizajneri preporučuju površine s nježnim žilicama ili suptilnom teksturom koje stvaraju organskiji i privlačniji izgled.
Slično vrijedi i za bijele mramorne radne ploče. Thorton je primijetio da su vlasnici domova postali realističniji po pitanju održavanja. "Traže trajna rješenja koja i dalje imaju karakter, ali vas ne čine nervoznima da živite svoj život", kaže. Ljubitelji mramora sada se okreću odvažnijim pločama s dramatičnim žilama i upečatljivim bojama.
"Čokoladno smeđe boje bit će prisutne još neko vrijeme, zajedno s drugim teksturiranim zelenim, terakota ili vinskim tonovima utemeljenim u neutralnim bojama", dodaje Thorton, naglašavajući ideju da kuhinja treba imati osobnost, a ne samo funkciju.
U eri u kojoj dominiraju toplije boje, ormarići visokog sjaja počinju djelovati hladno i sterilno. Iako reflektirajuća površina može učiniti prostor većim i svjetlijim, topli drveni ormarići unose dušu u kuhinju. "Topliji, prirodni materijali mogu dodati dašak osobnosti i uzemljiti taj prostor", objašnjava Thorton. "Orah, hrast i tikovina doživljavaju veliki povratak. Privlače nas stvari koje se čine toplijima i utješnijima."
Iako praktični, ormarići koji se otvaraju na dodir naginju minimalističkom i modernom stilu koji je u opadanju. Umjesto toga, dizajneri savjetuju dodavanje ručkica. "Jednostavno postoji nešto u kvalitetnom komadu okova", kaže Thorton. "To je nakit kuhinje, i tako sam uzbuđen što su klijenti zaista zainteresirani za ručno izrađene opcije. Uvijek ću biti slab na nelakirani mesing koji dodaje malo patine i čini prostor proživljenim."
Jednostavni ormarići bez arhitektonskih detalja, često u bijeloj boji, masovno se proizvode i ugrađuju u nove domove. Iako su povoljni, kuhinji često nedostaje osobnosti. "Nedostaje im bilo kakva dizajnerska privlačnost. U najmanju ruku, dodavanje drvenih letvica i bojanje u nježnu krem boju može napraviti veliku razliku", savjetuje Brittny Button iz Button Ateliera.
Ona predlaže odabir ormarića s klasičnim dizajnom vrata i zanimljivim okovima. "Trenutno sam oduševljena prozirnim staklenim ormarićima, posebno za gornje elemente, jer me podsjeća na izgled dvorca iz Ujedinjenog Kraljevstva."
"Iako mogu izgledati prekrasno na fotografijama, otvorene police kao glavno mjesto za pohranu nešto su zbog čega većina ljudi zažali", kaže Thorton. Osim ako niste iznimno organizirani, takav koncept zahtijeva stalno preslagivanje posuđa i često brisanje prašine. Umjesto toga, popularnost raste pametnim rješenjima za pohranu.
"Obožavam integraciju stvari poput ormarića za aparate i izvlačnih kutnih mehanizama koji maksimalno iskorištavaju prostor", kaže Thorton. "Praktičnost je ultimativni luksuz."