Stiglo nam je hladnije vrijeme, a s njim i želja za krepkim, toplim jelima koja griju dušu i tijelo. U srcu hrvatske zimske kuhinje nalazi se namirnica bez koje je ovo doba godine nezamislivo - kiseli kupus. Svojom prepoznatljivom aromom i svestranošću, kralj zimnice temelj je nekih od naših najdražih tradicionalnih jela.
Na tržnici se kilogram kiselog kupusa trenutno kreće između 3 i 4 eura, a ako ga kupite i ne znate što s njim, pripremili smo 5 najboljih recepata s kiselim kupusom koji će vaš dom ispuniti mirisima domaće kuhinje i okupiti obitelj za stolom. Od nezaobilazne sarme do bogatog sekeli gulaša, donosimo vam provjerene klasike.
Kada kažemo kiseli kupus, prva asocijacija je, naravno, sarma. Ovo jelo s pravom nosi titulu kraljice zimskih stolova i neizostavan je dio blagdanskih i obiteljskih okupljanja. Savršena kombinacija mljevenog mesa i riže, pažljivo umotana u listove kiselog kupusa i kuhana satima, stvara okus koji se pamti, a recept pronađite ovdje.
Ovo je klasik koji nas vraća u djetinjstvo - kiseli kupuso kuhan sa suhim mesom. Ovo tradicionalno jelo, posebno cijenjeno u Lici, esencija je jednostavnosti i bogatstva okusa. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka: kvalitetan kiseli kupus i dobar komad suhog mesa poput rebarca ili koljenice. Priprema je jednostavna, a cijeli recept je ovdje.
Za sve ljubitelje konkretnih, mesnih jela, ova kombinacija je pun pogodak. Krvavice, dinstani kiseli kupus i nezaobilazni restani krumpir čine trio koji je duboko ukorijenjen u gastronomsku tradiciju kontinentalne Hrvatske. Iako se sastoji od tri komponente, priprema jela nije previše komplicirana, a recept je ovdje.
Ako ste se zaželjeli gulaša, ali u malo drugačijoj varijanti, sekeli gulaš je jelo koje morate probati. Ovaj specijalitet, koji vuče korijene iz mađarske kuhinje, savršeno spaja mekoću svinjetine s kiselinom kupusa. Jelo je izuzetno hranjivo i bogato vitaminom C, što ga čini odličnim saveznikom u jačanju imuniteta tijekom zime. Cijeli recept pronađite ovdje.
Podvarak je starinsko jelo koje je možda i najbrže za pripremu od svih na ovom popisu. Radi se o zapečenom kiselom kupusu s mesom po izboru, bilo da je riječ o svinjetini, junetini ili piletini. Ovo jelo je idealno kada nemate puno vremena, a želite nešto ukusno i zasitno, jer je gotovo za svega 40 minuta. Recept pronađite ovdje.