Želite li živjeti dulje, možda biste trebali razmisliti o tome što pijete tijekom dana, a ne samo koliko. Iako je poznato da je voda ključna za zdravlje, opsežna studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition otkrila je da je kombinacija kave, čaja i vode povezana s najnižim ukupnim rizikom od smrtnosti, piše Food & Wine.
Istraživači su analizirali podatke iz UK Biobanke, goleme populacijske studije koja uključuje više od pola milijuna ljudi. Za ovu su studiju koristili podatke više od 182.000 odraslih osoba koje su ispunile barem jedan 24-satni upitnik o prehrani, detaljno opisujući svoj unos hrane i pića. Tim je pratio ishode tijekom 13 godina, uključujući smrtnost i specifične uzroke smrti.
Analiza je pokazala da je unos sedam do osam šalica tekućine dnevno - mješavine kave, čaja i vode - povezan s najnižom stopom smrtnosti. No, znanstvenici su otkrili da specifična kombinacija pruža najveću korist. Najbolji rezultati postignuti su kada su ljudi konzumirali kavu i čaj u omjeru 2:3, što znači otprilike dva dijela kave na tri dijela čaja.
Ova mješavina bila je povezana s najnižim rizikom od smrti od svih uzroka, kao i od specifičnih bolesti poput karcinoma, srčanih bolesti, respiratornih i probavnih problema. Istraživanje je otkrilo da je pridržavanje omjera 2:3 dovelo do najznačajnijeg pada smrtnosti od respiratornih bolesti, smanjivši rizik za čak 72 % u usporedbi s drugim obrascima pijenja. Također je zabilježeno dramatično smanjenje smrtnosti od probavnih bolesti za 65 % te smanjen rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i karcinomima.
Međutim, istraživači ističu nekoliko važnih upozorenja. Studija je bila promatračka i oslanjala se na samoprijavljene podatke, što znači da ne može dokazati uzročnost, već samo povezanost. Također je utvrđeno da zamjena vode kavom i čajem, uz unos od samo četiri pića dnevno, nije pokazala nikakvu korist.
Štoviše, kada je ukupan broj dnevnih pića premašio devet, zamjena obične vode s više kave ili čaja bila je povezana s potencijalno većim rizikom od kardiovaskularne smrti. Ipak, znanstvenici se nadaju da njihovo istraživanje može poslužiti kao osnova za buduće studije koje će jednog dana pružiti jasnije smjernice o optimalnoj hidrataciji.