Na fejsu se otvorila rasprava o faširancima - što sve stavljate u njih?

Foto: Shutterstock

U Facebook grupi Index recepti: Što ste danas kuhali? ovih se dana povela rasprava o jednoj od onih tema koje uvijek izazovu lavinu komentara - faširancima. Jedna je članica objavila upit koji je odmah otvorio debatu: napisala je kako koristi mljeveno meso, “junetinu i svinjetinu pola-pola”, pa pitala druge članove stavljaju li jaje, krušne mrvice ili samo luk, začine i peršin u faširance.

>> Faširanci s pire krumpirom

Ništa bez luka i vrelog ulja

Odgovori su brzo počeli pristizati, a svaka je članica imala svoj trik. Neke su tvrdile da je ključ u luku. Jedna je tako napisala da “izdinsta luk - to je nedavno saznala od jedne stare bake - i okus je fenomenalan”. Luk, kaže, doda prohlađen u meso, zajedno s jajem, začinima i malo krušnih mrvica, pa sve dobro izmiješa.

Druga se nadovezala i otkrila da meso prvo začini, zatim “nariba glavicu crvenog luka, doda natopljene krušne mrvice u vodi, pa još malo vode da smjesa ne bude pretvrda i jedno jaje”. Nakon oblikovanja, faširance uvalja u mrvice i prži na visokoj temperaturi, jer, kako je napisala, “temperatura ulja mora biti visoka”.

Junetina, svinjetina ili teletina - vječna dilema

Kao i uvijek, rasprava se uskoro pretvorila u klasično pitanje: koje meso koristiti? Jedna je članica odlučno poručila da “u faširke ne ide junetina”, na što je autorica objave objasnila da ne jede svinjetinu. To je pak otvorilo prostor za nove prijedloge - netko je savjetovao da “probate samljeti bijelo meso jer ono se može kraće termički obrađivati. Junetini ipak treba duže, a faširke od junetine možete peći u rerni. Sredinu kruha namočite u mlijeko, daje sočnost.”

Druga je članica podijelila da ih “pravi samo s junetinom, a zadnjih godina s teletinom”, dodajući da svatko treba “izabrati meso koje jede”. U raspravi se oglasila i članica koja je napisala da ih radi “isključivo od teletine ili, u krajnjem slučaju, baš junetine - što je teško naći kod nas jer većinom je to čista govedina”. U svoje faširke dodaje “malo namočene sredine kajzerice, peršin, jaje i sol, oblikuje ih, uvalja u prezle i peče”. Zaključuje i da “pljeskavice ne voli zbog kapule”.

Svaka kuća ima svoj recept i svoje male tajne. Netko dinsta luk, netko dodaje mlijeko u kruh, netko bira teletinu umjesto junetine - ali svi se slažu da pravi faširanac mora biti sočan, mekan i mirisan. Jer rijetko što je bolje od stvarno dobrih faširanaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.