Domaći grčki preljev za salatu: Gotov za 5 minuta i bolji od svih kupovnih preljeva

Foto: Unsplash

Ako tražite način kako da češće jedete salate, rješenje je jednostavno - pripremite zaista dobar preljev. Ovaj vinaigrette s češnjakom i začinskim biljem ima svjež okus te savršenu dozu kiselosti koja dolazi od kombinacije vinskog octa i limunovog soka. Dovoljno je gust da obloži svako povrće na tanjuru, a opet nije težak. Najbolje od svega, možete ga smućkati za manje od pet minuta, piše portal The Kitchn.

Ovaj je preljev savršen partner svakoj zelenoj salati, ali odlično se slaže i s mariniranim grahom ili lećom. Možete ga iskoristiti i za pripremu laganije pileće salate bez majoneze, salate s tjesteninom ili krumpir salate. Ukratko, savršeno će ići uz svako povrće i svaku salatu.

Ključni sastojci

Za najbolji okus i teksturu, ovaj recept koristi jednaku količinu ulja i kiseline, za razliku od mnogih drugih koji imaju omjer 2:1 ili čak 3:1, što često rezultira premasnim preljevom. Za pripremu će vam trebati kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, vinski ocat, svježe iscijeđen sok limuna za dodatnu svježinu te med i Dijon senf, koji služe kao emulgatori, ali i daju poseban okus.

Sve što trebate učiniti jest sjediniti sve sastojke u zdjeli i miješati ih pjenjačom dok se ne emulgiraju. Alternativno, sve sastojke možete staviti u staklenku, čvrsto je zatvoriti i dobro protresti. 

Ako nemate svježi limun, možete ga zamijeniti dodatnom količinom vinskog octa. Umjesto sušenog origana možete koristiti do dvije žličice sitno nasjeckanog svježeg. Preljev možete pripremiti i dan unaprijed te ga čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Tako spremljen može stajati do tjedan dana. Prije upotrebe ga samo ponovno promiješajte ili protresite u staklenci.

Cijeli recept za ovaj prefini preljev pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.