Pretraživanje zamrzivača često nalikuje arheološkom iskapanju - misteriozni paketi, zaleđeni blokovi piletine ili kutija sladoleda koja je toliko smrznuta da se jedva da otvoriti prizori su poznati mnogima. Iako je zamrzivač odličan za čuvanje hrane, stručnjaci upozoravaju da ništa u njemu ne može trajati neograničeno dugo, piše Simply Recipes.
Prije nego što hranu stavite u zamrzivač, važno je razmisliti kako će niske temperature utjecati na njezinu teksturu. Keith Warriner, profesor na Odsjeku za znanost o hrani na Sveučilištu Guelph u Kanadi, kao primjere za to navodi majonezu, kod koje bi se odvojio sloj ulja, ili prženu hranu poput piletine, koja bi izgubila hrskavost.
"Jaja bez ljuske bi popucala zbog širenja leda. Na namirnicama poput salata i gljiva formirali bi se kristali, čime bi se razbila stanična struktura", dodaje Warriner. Svježe povrće može se zamrzavati, no preporučuje se prethodno blanširanje kako bi se deaktivirali enzimi koji uzrokuju tamnjenje.
Vrijeme čuvanja hrane u zamrzivaču ovisi o vrsti namirnice. Većina namirnica sigurna je za konzumaciju barem mjesec do dva, a to uključuje slaninu, hrenovke, nareske i kuhanu šunku. Za kuhanu hranu vrijede sljedeće preporuke: juhe i variva mogu se čuvati dva do tri mjeseca, kuhano meso ili perad od dva do šest mjeseci, dok ostaci poput pizze ili pilećih medaljona traju jedan do tri mjeseca.
Sirovo meso obično ima duži rok trajanja u zamrzivaču. Komadi piletine ili puretine mogu se čuvati devet mjeseci, a cijelo pile ili purica i do godinu dana. Mljeveno meso (govedina, puretina, piletina) sigurno je tri do četiri mjeseca, dok odresci, kotleti ili pečenja od govedine, svinjetine, janjetine ili teletine mogu stajati od četiri mjeseca do jedne godine.
Warriner napominje da duže čuvanje uglavnom utječe na kvalitetu, a ne na sigurnost. Kako bi hrana zadržala najbolju kvalitetu, ključno je smanjiti izloženost zraku. Koristite hermetički zatvorene vrećice s patentnim zatvaračem ili vakuumirane vrećice, istiskujući što je više moguće zraka.
Postoji nekoliko sigurnih načina za odmrzavanje, a izbor ovisi o vremenu kojim raspolažete. Warriner preporučuje stavljanje zapakirane smrznute hrane u sudoper ili posudu s hladnom vodom. "Voda je bolji provodnik topline pa će se brže odmrznuti i održavati temperaturu ispod 10°C", objašnjava.
"Odmrzavanje na radnoj površini može značiti da se prekorači 10°C, što bi zauzvrat moglo podržati rast staphylococcus aureusa koji proizvodi toksin koji se ne uništava toplinom", kaže i dodaje da je odmrzavanje u hladnjaku također sigurna opcija, no može potrajati i nekoliko dana.
Za kraj, Warriner nudi još nekoliko savjeta. Izbjegavajte stavljanje vruće hrane u zamrzivač jer to može podići ukupnu temperaturu i ugroziti ostale namirnice. Uvijek označite pakiranja datumom zamrzavanja i rotirajte zalihe tako da stariju hranu koristite prvu. U slučaju nestanka struje, ne otvarajte vrata zamrzivača - hrana bi trebala ostati sigurna najmanje 24 sata. Također, redovito otapajte zamrzivač ako se nakupi previše leda, jer to može ometati kontrolu temperature.