Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
NAKON nedavne posjete novootvorenoj pizzeriji Vesuvio u Slavonskom Brodu nastavio sam svoju slavonsku turneju i potragu za dobrim pizzerijama pa sam se jedne prohladne jesenske večeri zaputio iz Osijeka u Našice. Budući da već duže vrijeme planiram odlazak na pizzu i druženje s dragim prijateljima, iskoristio sam preporuku za novootvorenu pizzeriju Firenza Nova i zaputio se u Našice, nogometnim rječnikom, u nešto jačem sastavu s pravim pojačanjem u ekipi.
Naime, spomenuto je pojačanje moj dragi prijatelj i kolega Igor Berecki, jedan od najpoznatijih hrvatskih hedonista i gastro influencera kojem su već godinama u fokusu craft pivo, ali i pizze. Upravo je s njegove strane došla inicijativa za odlazak u Firenza Novu.
Naravno, kao i uvijek do sada na neki sam se način pripremio proučivši stranicu pizzerije, jelovnik te ocjene i osvrte. Pizzeria Firenza jedna je od starijih i poznatijih našičkih pizzerija koja je prekinula s radom, a sada se ponovno otvorila na istoj lokaciji te je zato u naziv dodan pridjev nova.
Sama pizzerija smještena je u centru grada u ulici Josipa Jurja Strossmayera, a uz malu vanjsku terasu glavni se prostor nalazi ispod prizemlja i do njega se spušta stepenicama. Nedavno je jedan iskusan pizza majstor rekao kako voli kad je pizzerija uređena kao pizzerija, a ne kao nekakav luksuzan restoran pretrpan raznoraznim detaljima i čudnim namještajem.
Firenza Nova je upravo uređena poput prave tradicionalne pizzerije, jednostavno i bez previše nepotrebnih detalja, a sam je prostor uredan, topao i skladan. Ima nekoliko malih detalja i slika koji asociraju na Italiju. Kad bi vas netko uveo u taj prostor bez dodatnih informacija, odmah biste pogodili kako se nalazite u pizzeriji.
U ponudi je više od dvadeset pizza podijeljenih u tri kategorije. Uz uobičajene klasične i specijalne pizze izdvojene su i ljute pizze koje su dodatno označene simbolima malih crvenih paprika ovisno o ljutini sastojaka. Najviše crvenih paprika ima Habanero, pizza koja u nadjevu ima habanero umak, ljute feferone, luk i češnjak. Mi smo iz te skupine ljutih naručili jednu manje ljutu, Honey Peperoni, pizzu s pikantnom salamom, zelenom paprikom i ljutim medom.
Ostale su tri bile Firenza, Kebab pizza i Mozzarella, sve tri specijalne pizze. Prije opisa i osvrta na same pizze bitno je istaknuti kako je zajednički nazivnik svim nadjevima to što su obilni i sočni. Uspio sam probati sve četiri pizze, a ne samo onu koju sam izabrao sebi i nikada još nisam naišao na tako obilne i sočne nadjeve.
Firenza Nova definitivno ne štedi na sastojcima, a na tri od četiri pizze bilo ih je, usudio bih se kazati i mrvicu previše. Kebab pizza je pizza s kebab mesom i hrpom raznog povrća, a nadjevi su me podsjetili na Bijelu pizzu kakvu pravi valpovački Hex. Mozzarella samo imenom djeluje kao lakša pizza, ali uz mozzarellu tu su još i panceta, buđola, cherry rajčice, rukola i vrhnje.
Ja sam, pogađate, naručio Firenzu, pizzu koja uz mortadelu u nadjevu ima buđolu, pancetu, šunku, sušene rajčice, salakis sir, rukolu i vrhnje. Firenza Nova ima dvije različite pizze s mortadelom, Firenzu i Dobrićku. Dobrićka uz mortadelu ima još i pršut, cherry rajčice i pinjole.
Teško je na jednostavan način opisati nadjeve na pizzama koje se prave i poslužuju u ovoj našičkoj pizzeriji. Ponekad, kad naiđem na neuobičajene nadjeve, napišem kako se pizza majstor hrabro poigrava s kombinacijama sastojaka u nadjevima, a Firenza Nova i njeni pizza majstori to rade i više nego hrabro.
Neobične kombinacije većeg broja raznih naizgled nespojivih sastojaka prilagođene su Slavoncima i Slavoniji pa na većini pizza dominiraju mesni i suhomesnati proizvodi. Kao protuteža mesnim sastojcima u nadjevima je puno raznog povrća i više vrsta sireva. Sve u svemu, nadjevi su definitivno glavni adut i zaslužuju svaku pohvalu. Obilni, sočni, dobro posloženi i beskrajno ukusni.
Pored ovakvih nadjeva i tijesto dolazi u drugi plan iako je i ono fino i ukusno. Za razliku od nadjeva kod tijesta su igrali na sigurno pa je tijesto prilagođeno navikama ovog kraja, ali i dostavi koja im je bitan segment poslovne strategije. Tijesto je nešto između klasičnog i napoletanskog.
Prolazi vrlo dug proces fermentacije, koristi se brašno kao za napoletanu, ali je lukavo prilagođeno navikama i dostavi pa se peče nešto duže na nižim temperaturama uz moju pretpostavku kako je u receptu i malo više ulja. Izrazito je fino, jako dobre i nešto čvršće teksture, okusom podsjeća na tijesto napoletanskih pizza dok je izgledom više "old school".
Pizza ima uzdignute, ali ne preširoke i predebele rubove. Takva tijesta prilagođena dostavi koriste vrhunske pizzerije koje prave i poslužuju napoletanu u restoranu poput osječkog Novog Saloona i zagrebačkog Franko'sa.
Cijene su još jedan pozitivan dio ove priče, nestvarno su niske, a kreću se od 7.20 eura koliko je Margherita do 9.50 eura koliko je ona najskuplja, Firenza. Dakle, cijene se kreću između sedam i devet eura za velike pizze finog tijesta, obilnih i sočnih nadjeva.
Cijene pića isto su vrlo pristupačne, a ja sam naravno pio pivo. Izabrao sam nešto lakše Nikšićko svijetlo pivo. Nadam se da će se u skoroj budućnosti u ponudi pojaviti i poneki lokalni craft uradak.
Iako me stalno prozivaju kako u svakoj novoj pizzeriji pronađem nešto bolje od onih prethodnih, gledajući kvalitetu pizze i cijene, ovo je pizzerija koja ima nevjerojatan "value for money", odnosno za relativno malo novca daje veliku vrijednost.
Bez obzira na činjenicu kako smo svi u društvu ljubitelji napoletanskih pizza, uživali smo u ovoj novoj našičkoj pizzeriji koja će, siguran sam, zadovoljiti ukuse svih ljubitelja pizze bez obzira vole li klasične "old school" pizze ili moderne napoletane.