Posjetio sam slavonsku pizzeriju s nestvarno niskim cijenama i vrhunskim pizzama

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

NAKON nedavne posjete novootvorenoj pizzeriji Vesuvio u Slavonskom Brodu nastavio sam svoju slavonsku turneju i potragu za dobrim pizzerijama pa sam se jedne prohladne jesenske večeri zaputio iz Osijeka u Našice. Budući da već duže vrijeme planiram odlazak na pizzu i druženje s dragim prijateljima, iskoristio sam preporuku za novootvorenu pizzeriju Firenza Nova i zaputio se u Našice, nogometnim rječnikom, u nešto jačem sastavu s pravim pojačanjem u ekipi.

Naime, spomenuto je pojačanje moj dragi prijatelj i kolega Igor Berecki, jedan od najpoznatijih hrvatskih hedonista i gastro influencera kojem su već godinama u fokusu craft pivo, ali i pizze. Upravo je s njegove strane došla inicijativa za odlazak u Firenza Novu.

Jedna od starijih i poznatijih našičkih pizzerija

Naravno, kao i uvijek do sada na neki sam se način pripremio proučivši stranicu pizzerije, jelovnik te ocjene i osvrte. Pizzeria Firenza jedna je od starijih i poznatijih našičkih pizzerija koja je prekinula s radom, a sada se ponovno otvorila na istoj lokaciji te je zato u naziv dodan pridjev nova.

Sama pizzerija smještena je u centru grada u ulici Josipa Jurja Strossmayera, a uz malu vanjsku terasu glavni se prostor nalazi ispod prizemlja i do njega se spušta stepenicama. Nedavno je jedan iskusan pizza majstor rekao kako voli kad je pizzerija uređena kao pizzerija, a ne kao nekakav luksuzan restoran pretrpan raznoraznim detaljima i čudnim namještajem.

Firenza Nova je upravo uređena poput prave tradicionalne pizzerije, jednostavno i bez previše nepotrebnih detalja, a sam je prostor uredan, topao i skladan. Ima nekoliko malih detalja i slika koji asociraju na Italiju. Kad bi vas netko uveo u taj prostor bez dodatnih informacija, odmah biste pogodili kako se nalazite u pizzeriji.

U ponudi je više od dvadeset pizza podijeljenih u tri kategorije. Uz uobičajene klasične i specijalne pizze izdvojene su i ljute pizze koje su dodatno označene simbolima malih crvenih paprika ovisno o ljutini sastojaka. Najviše crvenih paprika ima Habanero, pizza koja u nadjevu ima habanero umak, ljute feferone, luk i češnjak. Mi smo iz te skupine ljutih naručili jednu manje ljutu, Honey Peperoni, pizzu s pikantnom salamom, zelenom paprikom i ljutim medom.

Još nikada nisam naišao na tako obilne i sočne nadjeve

Ostale su tri bile Firenza, Kebab pizza i Mozzarella, sve tri specijalne pizze. Prije opisa i osvrta na same pizze bitno je istaknuti kako je zajednički nazivnik svim nadjevima to što su obilni i sočni. Uspio sam probati sve četiri pizze, a ne samo onu koju sam izabrao sebi i nikada još nisam naišao na tako obilne i sočne nadjeve.

Firenza Nova definitivno ne štedi na sastojcima, a na tri od četiri pizze bilo ih je, usudio bih se kazati i mrvicu previše. Kebab pizza je pizza s kebab mesom i hrpom raznog povrća, a nadjevi su me podsjetili na Bijelu pizzu kakvu pravi valpovački Hex. Mozzarella samo imenom djeluje kao lakša pizza, ali uz mozzarellu tu su još i panceta, buđola, cherry rajčice, rukola i vrhnje.

Ja sam, pogađate, naručio Firenzu, pizzu koja uz mortadelu u nadjevu ima buđolu, pancetu, šunku, sušene rajčice, salakis sir, rukolu i vrhnje. Firenza Nova ima dvije različite pizze s mortadelom, Firenzu i Dobrićku. Dobrićka uz mortadelu ima još i pršut, cherry rajčice i pinjole.

Neobične kombinacije naizgled nespojivih sastojaka na pizzama prilagođene su Slavoniji

Teško je na jednostavan način opisati nadjeve na pizzama koje se prave i poslužuju u ovoj našičkoj pizzeriji. Ponekad, kad naiđem na neuobičajene nadjeve, napišem kako se pizza majstor hrabro poigrava s kombinacijama sastojaka u nadjevima, a Firenza Nova i njeni pizza majstori to rade i više nego hrabro.

Neobične kombinacije većeg broja raznih naizgled nespojivih sastojaka prilagođene su Slavoncima i Slavoniji pa na većini pizza dominiraju mesni i suhomesnati proizvodi. Kao protuteža mesnim sastojcima u nadjevima je puno raznog povrća i više vrsta sireva. Sve u svemu, nadjevi su definitivno glavni adut i zaslužuju svaku pohvalu. Obilni, sočni, dobro posloženi i beskrajno ukusni.

Pored ovakvih nadjeva i tijesto dolazi u drugi plan iako je i ono fino i ukusno. Za razliku od nadjeva kod tijesta su igrali na sigurno pa je tijesto prilagođeno navikama ovog kraja, ali i dostavi koja im je bitan segment poslovne strategije. Tijesto je nešto između klasičnog i napoletanskog.

Prolazi vrlo dug proces fermentacije, koristi se brašno kao za napoletanu, ali je lukavo prilagođeno navikama i dostavi pa se peče nešto duže na nižim temperaturama uz moju pretpostavku kako je u receptu i malo više ulja. Izrazito je fino, jako dobre i nešto čvršće teksture, okusom podsjeća na tijesto napoletanskih pizza dok je izgledom više "old school".

Pizza ima uzdignute, ali ne preširoke i predebele rubove. Takva tijesta prilagođena dostavi koriste vrhunske pizzerije koje prave i poslužuju napoletanu u restoranu poput osječkog Novog Saloona i zagrebačkog Franko'sa.

Cijene su nestvarno niske

Cijene su još jedan pozitivan dio ove priče, nestvarno su niske, a kreću se od 7.20 eura koliko je Margherita do 9.50 eura koliko je ona najskuplja, Firenza. Dakle, cijene se kreću između sedam i devet eura za velike pizze finog tijesta, obilnih i sočnih nadjeva.

Cijene pića isto su vrlo pristupačne, a ja sam naravno pio pivo. Izabrao sam nešto lakše Nikšićko svijetlo pivo. Nadam se da će se u skoroj budućnosti u ponudi pojaviti i poneki lokalni craft uradak.

Iako me stalno prozivaju kako u svakoj novoj pizzeriji pronađem nešto bolje od onih prethodnih, gledajući kvalitetu pizze i cijene, ovo je pizzerija koja ima nevjerojatan "value for money", odnosno za relativno malo novca daje veliku vrijednost.

Bez obzira na činjenicu kako smo svi u društvu ljubitelji napoletanskih pizza, uživali smo u ovoj novoj našičkoj pizzeriji koja će, siguran sam, zadovoljiti ukuse svih ljubitelja pizze bez obzira vole li klasične "old school" pizze ili moderne napoletane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.