Kalter Hund, što na njemačkom znači "hladni pas", čokoladni je kolač s keksima koji se ne peče. U Njemačkoj se smatra nostalgičnim, retro slatkišem, a današnje verzije recepta potječu iz knjižice "Čokoladni kolač s Leibniz keksima", koju je 1920-ih objavila tvrtka Bahlsen, proizvođač poznatih Leibniz keksa.
Ime "Kalter Hund" navodno potječe od izgleda kalupa za kruh koji se koristi za pripremu, a koji je rudare podsjećao na rudarska kolica zvana "Hunt". Budući da se kolač ne peče, već hladi, dodan je pridjev "kalt" (hladan), stvarajući tako neobično, ali pamtljivo ime. U nekim dijelovima Njemačke poznat je i kao "Kalte Schnauze" (hladna njuška).
Ovaj desert postao je iznimno popularan nakon Drugog svjetskog rata zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti sastojaka. Bio je omiljen na dječjim rođendanima i obiteljskim okupljanjima, a njegova popularnost ne jenjava ni danas, predstavljajući slatki okus djetinjstva za mnoge generacije.
@redcurrantbakery creamy dark chocolate & the best butter cookies…that’s all full recipe: https://redcurrantbakery.com/kalter-hund-no-bake-chocolate-biscuit-cake/ #kalterhund #nobakedessert #chocolatecake #bakingtok ♬ original sound - audrey leonard
Ako tražite desert koji izgleda impresivno, a priprema se bez pečenja i s minimalno truda, Kalter Hund je savršen izbor. Nema miksera, nema pećnice - a rezultat je bogat, čokoladan i nostalgičan desert koji osvaja na prvi zalogaj.
Osim što je jednostavan za pripremu, za ovaj će vam kolač trebati minimalna količina sastojaka. Trebat će vam:
Obložite standardni kalup za kruh plastičnom folijom ili papirom za pečenje, tako da rubovi prelaze preko stranica kalupa. To će kasnije olakšati vađenje kolača.
U posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pomiješajte nasjeckanu čokoladu i kokosovo ulje. Zagrijavajte na najjačoj snazi u intervalima od 20 sekundi, miješajući svaki put špatulom dok se smjesa potpuno ne otopi. Na kraju dodajte vrhnje i sol te miješajte dok smjesa ne postane potpuno ujednačena i glatka.
Ulijte tanki sloj čokoladne smjese u pripremljeni kalup, tek toliko da prekrije dno. Posložite kekse u jedan ravan sloj, pazeći da se ne lome i ne preklapaju. Prelijte ih novim slojem čokolade, a kalup lagano lupnite o radnu površinu kako bi se smjesa poravnala. Ponavljajte postupak slaganja keksa i čokolade dok ne potrošite sve sastojke.
Preklopite foliju preko vrha kolača i stavite kalup u hladnjak na minimalno pet sati kako bi se desert u potpunosti stisnuo. Kada je kolač ohlađen, odmotajte gornji dio folije, preokrenite ga na dasku za rezanje, uklonite ostatak folije i narežite.