Radite li vi ovo s mljevenom kavom? Neki to preporučuju, drugi izbjegavaju

Foto: Shutterstock

Postoji bezbroj savjeta o tome kako mljevenu kavu održati svježom, a čak i meni, kao bivšoj baristici u Starbucksu, ponekad ih je teško pratiti. Situacija je postala još kompliciranija kada je moj bivši poslodavac promijenio mišljenje o jednom ključnom pravilu.

Unatoč svemu, postoji nekoliko osnovnih smjernica kojih se i dalje pridržavam. Jedna od najvažnijih je da kavu koju planirate potrošiti unutar tjedan dana ne morate zamrzavati. Dovoljno ju je čuvati u neprozirnoj, hermetički zatvorenoj posudi kako biste je zaštitili od svjetlosti i kisika, dva od tri glavna neprijatelja njezine arome, piše The Kitchn.

Zamrzivač: Prijatelj ili neprijatelj arome?

Treći element koji može uništiti okus kave je vlaga, a tu dolazimo do spomenute promjene mišljenja. Danas na službenim stranicama Starbucksa stoji preporuka da se kava ne čuva u zamrzivaču. Međutim, kada sam tamo radila prije 20 godina, savjet je bio drugačiji: kavu možete držati u zamrzivaču, ali uz jedno veliko upozorenje. "Kada izvadite kavu iz zamrzivača, ona mora ostati vani kako bi se spriječilo nakupljanje vlage unutar vrećice".

Zašto su promijenili stav? Iako ne mogu reći sa sigurnošću, pretpostavljam da su shvatili kako će većina ljudi zaboraviti taj ključan detalj. Stoga je bilo jednostavnije i sigurnije reći: nemojte je uopće stavljati u zamrzivač. Uostalom, njihove hermetički zatvorene vrećice čuvaju svježinu zrna do 34 tjedna, pa za zamrzavanjem često i nema potrebe.

Iako je službeni stav "ne zamrzavajte kavu" vjerojatno idealan scenarij za njezinu svježinu, idealni scenariji nisu uvijek praktični. Primjerice, ja više ne pijem kavu, ali je uvijek kupim kada mi dolaze gosti. Gotovo uvijek mi ostane višak koji mi je žao baciti.

Zato ostatak stavim u jednu, a zatim u drugu vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem i spremim u zamrzivač. Pritom znam zlatno pravilo: jednom kada je izvadim, više nema povratka unutra. Ili je potroši ili je baci.

Četiri savjeta za pravilno zamrzavanje kave

Ako se ipak odlučite za zamrzavanje, ne činite to osim ako ne morate. Ako je kava u originalnoj, hermetički zatvorenoj vrećici, ne otvarajte je dok je ne namjeravate koristiti. Neotvorenu vrećicu možete staviti u dodatnu vrećicu za zamrzavanje radi sigurnosti.

Ako je pakiranje već otvoreno, koristite dvostruku zaštitu. Istisnite što više zraka iz originalne vrećice, a zatim je stavite u dvije vrećice za zamrzavanje, jednu unutar druge. Možda se čini pretjeranim, ali dodatni sloj zaštite ne može naškoditi.

Stavite kavu na strateško mjesto u zamrzivaču. Držite je okruženu drugim dugotrajno smrznutim namirnicama kako bi ostala što izoliranija od promjena temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata.

Na kraju, zamrznite je u porcijama. Ako imate veću količinu, podijelite kavu u nekoliko manjih, hermetički zatvorenih pakiranja. Tako možete vaditi samo onoliko koliko vam je potrebno, bez nepotrebnog odmrzavanja cijele količine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.