Ako se pitate vrijedi li napraviti više mjesta u zamrzivaču, odgovor je potvrdan, a razlog je vrlo jednostavan - smrznuti grašak. Popularnost smrznutog graška seže još u 1920-e, kada je američki poduzetnik Clarence Birdseye, inspiriran metodama brzog zamrzavanja koje su koristili Inuiti, razvio tehnologiju koja je sačuvala svježinu povrća. Grašak je bio jedan od prvih proizvoda koji su komercijalno zamrznuti, čime je započela revolucija u prehrambenoj industriji, piše Simply Recipes.
Smrznuti grašak može se koristiti u gotovo svim jelima - od toplih variva, juha, rižota i tjestenina, kao prilog sotiran na maslacu ili maslinovu ulju uz meso ili ribu, pa sve do hladnih jela poput francuske salate, a izvrsna je baza i za zelene namaze poput hummusa s mentom i limunom ili kremasti pire koji se može miješati s krumpirom. Upravo zato, mnogi misle da je smrznuti grašak bolji od svježeg, a s time se slažu i stručnjaci.
Svi se slažu da smrznuti grašak zadržava slatkoću i teksturu, dok svježi brzo gubi na kvaliteti. Kuhari ističu i praktičnost - smrznuto povrće pruža vrhunski okus bez dugotrajne pripreme. Kuharica Anthea radije bira smrznuti grašak jer je, kako kaže, "ne samo lakši i praktičniji, već jer svježi grašak može imati neugodnu teksturu."
S njom se slaže i kreatorica recepata Grace Bianco. "Svježi grašak može izgubiti svoju prirodnu slatkoću i postati škrobast ako se ne pojede brzo. Smrznuti grašak zadržava slađi okus i bolju teksturu, zahvaljujući brzom zamrzavanju na vrhuncu zrelosti. Budući da dolaze očišćeni i spremni za upotrebu, štede mi i vrijeme u kuhinji", objašnjava Bianco.
Kuharica Michelle Williams ističe problem trajnosti svježeg graška. "Kad god sam nabavila svježi grašak, osjećala sam potrebu da ga odmah skuham. To je kao utrka s procesom starenja. Pričekajte predugo i sljedeći put kad ga pogledate bit će omekšao i naboran. Smrznuti grašak, međutim, savršeno je očuvan", kaže ona.
Dan Pelosi, poznat kao Grossy Pelosi, uvijek ima zalihu smrznutog graška za dodavanje jelima u zadnji čas. "Odmrzava se tako brzo da ga gotovo uopće ne morate kuhati", ističe. Dodaje ga u tjesteninu, rižu ili piletinu s maslacem. Ironično, postoji samo jedno jelo za koje ne koristi smrznuti grašak. "Iskreno, mislim da uopće ne koristim svježi grašak, osim za pripremu pesta od graška", kaže.
>> Jedno pakiranje smrznutog graška, a toliko svestranih jela. Imamo par ideja