Kako odabrati savršen losos u trgovini? Ribar otkriva što uvijek izbjegava
U MORU ponude u ribarnicama i zamrzivačima supermarketa, odabir kvalitetnog lososa može biti izazov. Treba li biti uzgojen ili divlji? Svjež ili smrznut? Koje bi boje trebao biti? Liwei Liao, ribar i vlasnik ribarnice koji se više od 30 godina bavi morskim plodovima i razbija mitove o njima podijelio je ključne savjete za kupnju savršenog lososa, piše The Kitchn. Evo i koji su to.
Mit o kupnji ribe ponedjeljkom
Prošla su vremena kada se izbjegavala kupnja ribe ponedjeljkom. "Dan u tjednu je mit kada je riječ o lososu iz trgovine", kaže Liao. To je uglavnom zbog učestalih isporuka u današnjem globaliziranom opskrbnom lancu, gdje riba stiže u trgovine gotovo svakodnevno.
Međutim, Liao dodaje da to ne znači nužno da je riba svježija nego ikad. Često provede i više od dva tjedna u hladnom lancu prije nego što stigne na police. Zato je praćenje drugih pokazatelja kvalitete važnije od datuma na pakiranju.
Izbjegavajte "mokar" losos
Umjesto da se zamarate nijansama boje, provjerite je li filet lososa suh. "Tražite filete koji su čvrsti i suhi na dodir, a ne one koji stoje u vodi ili izgledaju vlažno", savjetuje Liao. Objašnjava kako boja fileta ovisi o vrsti lososa i može znatno varirati, dok je višak vlage obično krivac za blijede komade. Suši komad lososa bit će nježniji i sočniji nakon kuhanja.
Zamrznuti losos je također dobar izbor
Ako ne živite blizu ribarnice ili vam losos treba odmah, zamrznuti fileti su siguran izbor. Liao objašnjava da se takva riba zamrzava ranije u hladnom lancu nego ona koja se prodaje kao "svježa". Osim toga, suprotno uvriježenom mišljenju, losos se može peći i zamrznut, što štedi vrijeme.
Kupujte u lokalnoj ribarnici
U današnje vrijeme velikih supermarketa i dostave namirnica, lako je odabrati bezukusni filet lososa. Zato se dodatni odlazak u specijaliziranu trgovinu često isplati. Ako je moguće, potražite lokalne ribarnice, pogotovo jer se kvaliteta lososa obično smanjuje nakon što se nareže. "Kupite ga od ribara ili u ribarnici koja reže vlastitu ribu na licu mjesta", kaže Liao. "Bit će svježiji!"
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati