Istraživanje: Evo koliko često Hrvati jedu juhu, jedna juha im je najdraža
JUHE zauzimaju važno mjesto u prehrambenoj tradiciji svih dijelova Hrvatske, a kada je riječ o konzumaciji značajno je istaknuti podatak da svaki osmi Hrvat jede juhu svaki dan. To je pokazala anketa koju je proveo magazin JaTRGOVAC tijekom rujna 2025. godine.
Samo 12 posto Hrvata konzumira juhu svakodnevno
Istraživanje je utvrdilo da 12 posto ispitanika konzumira juhu svakodnevno. Ipak, najviše je konzumenata na tjednoj bazi pa je tako onih koji juhu jedu nekoliko puta tjedno 36 posto, a onih koji je kušaju barem jednom tjedno je 40 posto.
Da jedu juhu, ali rijetko, navelo je 11 posto ispitanika, a samo jedan posto njih istaknuo je da ne konzumira juhu. Dakle, velika većina Hrvata voli juhu, iako je ne jedu svi baš svaki dan.
Najviše vole kokošju juhu
Kokošju juhu preferira gotovo trećina konzumenata jer upravo ovu vrstu juhe najradije jede 31 posto njih, a na drugom mjestu slijedi goveđa juha s 22 posto poklonika. Povrtna s 11 posto i juha od rajčice s 10 posto jako su blizu po popularnosti, a daleko nije ni juha od gljiva sa 7 posto.
Slijede riblja juha s 5 posto i juha od buče ili bundeve s 4 posto, dok po 1 posto Hrvata preferira juhe od koprive, graška i krumpira.
Na pitanje kuhaju li češće domaću ili kupovnu juhu iz vrećice, dominantan udio od 82 posto konzumenata juhe odlučuje se za domaću, dok 18 posto njih svoj glas daje juhi iz vrećice.
Pritom su bistre juhe sa 71 posto poklonika dosta popularnije od krem juha, koje preferira 29 posto potrošača. I na kraju, juha se najviše konzumira popodne - za ručak kada ovo predjelo konzumira 95 posto ispitanika, dok je za večeru juha na stolu kod njih 4 posto, a ujutro za doručak kod svega 1 posto konzumenata.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati