Sedam vrsta namirnica koje mogu prirodno sniziti šećer u krvi, prema nutricionistici

OSIM lijekovima, na razinu šećera u krvi može se paziti i prirodnijim putem, konzumiranjem zdravih namirnica koje mogu pomoći kontrolirati razinu šećera. Ako imate problema sa šećerom ili jednostavno želite što više brinuti o zdravlju, možda biste neke (ili sve) ove namirnice trebali češće uključiti u prehranu.
Nutricionistica Tara Collingwood je za portal Eat This, Not That izdvojila najbolje prehrambene opcije koje se često trebaju pronaći na jelovniku ako želite bolje kontrolirati šećer. "Nijedna namirnica neće djelovati poput lijeka ili inzulina i trenutačno sniziti šećer u krvi", pojašnjava ona. Ipak, konzumiranje određenih namirnica može pomoći, odnosno takve namirnice ne podižu šećer tako brzo i pomažu ublažiti nagli porast glukoze.
Bobičasto voće
Bobičasto voće biste trebali jesti iz brojnih razloga, a jedan od njih je i kontroliranje razine šećera u krvi. "Borovnice, jagode i maline sadrže antioksidanse i vlakna, koji usporavaju apsorpciju šećera", ističe nutricionistica. Možete ih dodati u jogurt ili zobenu kašu, kao i jednostavno uživati u njima kao zdravoj i ukusnoj voćnoj užini te zamjeni za slatkiše pune šećera.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke također mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi. Kako pojašnjava nutricionistica: "Bademi, orasi, chia sjemenke i lanene sjemenke bogati su zdravim mastima i vlaknima, što pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi."
Lisnato povrće
Collingwood savjetuje da često konzumirate zeleno povrće za što stabilniji šećer u krvi. "Špinat, kelj i blitva imaju malo ugljikohidrata i bogati su vlaknima, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi", kaže nutricionistica. Najbolje bi bilo jesti ih svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno.
Avokado
Osim ovih namirnica, nutricionistica savjetuje i konzumaciju avokada. Kako pojašnjava, avokado je "bogat zdravim, jednostruko nezasićenim mastima i vlaknima. Avokado pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi."
Jaja
Jedna od važnih namirnica koje je dobro konzumirati su jaja, poznata kao izvrstan prirodan izvor proteina. Collingwood za jaja ističe: "Bogata proteinima, siromašna ugljikohidratima i puna zdravih masti, jaja usporavaju probavu i mogu spriječiti nagle skokove šećera u krvi", prenosi Eat This, Not That.
Grah i leća
Grah i leća su još jedna skupina namirnica koje biste trebali redovito jesti. "Puni su vlakana i proteina, što usporava apsorpciju šećera u krvotok", ističe nutricionistica.
Cimet
Cimet je začin koji ne biste trebali zanemariti. "Istraživanja su pokazala da poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka", zaključuje Collingwood. Kako možete cimet lako dodati u prehranu? Pospite ga po zobenoj kaši, jogurtu ili ga dodajte u čaj ili kavu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati