Neurolog: Ovo zanemareno voće štiti od demencije i poboljšava pamćenje

KADA govorimo o zdravome starenju, često se spominju tjelovježba, zdrava koža ili metode za smanjenje stresa. No jednako važan dio slagalice je i očuvanje zdravlja mozga. Uz dobar san, mentalne izazove i aktivan život, ono što stavljamo na tanjur može imati snažan utjecaj na pamćenje i koncentraciju, piše Parade.
Prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i ribom poznata je kao potpora zdravome radu mozga. No s obzirom na širok izbor, lako se zapitati koje je voće najvrjednije uključiti, osobito nakon pedesete.
Nar (šipak): Podcijenjeni saveznik zdravoga mozga
"Jedno voće koje zaslužuje puno više pozornosti je nar", kaže neurolog dr. Mill Etienne, profesor na New York Medical Collegeu. "Bogat je polifenolima, koji imaju snažna antioksidativna, protuupalna i neuroprotektivna svojstva".
Prema njegovim riječima, hranjive tvari iz nara mogu poboljšati sposobnost učenja i pamćenja te pružiti zaštitu od amiloidnog proteina - tvari koja se nakuplja u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti.
Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije i pogađa milijune ljudi širom svijeta. Neka istraživanja upućuju na to da protuupalna svojstva nara mogu pomoći i u prevenciji Parkinsonove bolesti, a u tijeku su studije koje istražuju može li ovo voće usporiti razvoj različitih neuroloških poremećaja, piše Parade.
Zašto je to posebno važno nakon pedesete?
Održavanje oštrine uma u zrelijim godinama ključno je za donošenje odluka, obavljanje svakodnevnih zadataka, aktivan društveni život i zadržavanje neovisnosti. Dodavanje voća poput nara prehrani možda je mali korak, ali može biti dio šire strategije očuvanja kognitivnoga zdravlja.
Prije nego što nar postane redoviti dio prehrane, važno je provjeriti s liječnikom je li siguran za vas. Može stupiti u interakciju s lijekovima poput antikoagulansa, statina, ACE inhibitora ili antidepresiva, piše Parade. Osobe s aktivnim simptomima Crohnove bolesti, ulceroznoga kolitisa ili divertikulitisa trebale bi ga izbjegavati jer može izazvati iritaciju probavnoga sustava.
Ako ne volite nar ili ga ne možete nabaviti, postoje i druge nutritivne alternative. Dr. Etienne preporučuje:
- Borovnice: Bogate antioksidansima koji štite moždane stanice i pomažu očuvati pamćenje.
- Crno grožđe: Sadrži resveratrol, polifenol koji smanjuje upalu i oksidativni stres u mozgu.
- Avokado i agrumi: Doprinose boljoj cirkulaciji i opskrbi mozga hranjivim tvarima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati