Zašto je sve više mladih pretilo

U posljednjih nekoliko desetljeća, učestalost pretilosti među mladima značajno je porasla, postajući jedan od najvažnijih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Ovaj trend ne samo da predstavlja značajan rizik za fizičko zdravlje mladih, već ima i duboke psihosocijalne posljedice. Postavlja se pitanje: Zašto je sve više mladih ljudi pretilo?

Premalo kretanja, previše hrane

Razlozi za povećanje stope pretilosti među mladima su stvarno brojni i složeni, uključujući promjene u prehrani, smanjenu fizičku aktivnost, genetske faktore i utjecaj društveno-ekonomskih faktora. Prekomjerna konzumacija visokokalorične, niskonutritivne hrane i zaslađenih pića, uz sve manje vremena provedenog u fizičkim aktivnostima, ključni su doprinosi ovom problemu. Također, tehnološki napredak doveo je do povećanja vremena provedenog pred ekranima (čujemo vas roditelji), što dodatno smanjuje aktivnost, druženja na otvorenom te potiče nezdrave prehrambene navike.

McDonalds, Dominos i ostale franšize

Društveno-okolišni faktori također igraju ključnu ulogu u rastu pretilosti među mladima. Urbana okruženja često nude ograničen pristup povoljnim i zdravim prehrambenim opcijama, dok istovremeno promoviraju 'brzu hranu' kao prikladnu i privlačnu opciju. Osim toga, sve veća poskupljenja hrane i marketinške strategije svih mogućih proizvođača usmjerenih na djecu i adolescente često glorificiraju nezdrave prehrambene izbore.

Kao i za sve, edukacija je potrebna

Edukacija i osvještavanje o zdravim prehrambenim navikama i važnosti fizičke aktivnosti ključni su za obrat ovog trenda. Škole i roditelji mogu imati značajnu ulogu u promicanju zdravog načina života, pružajući znanje i resurse potrebne za usvajanje zdravih navika od rane dobi. Također, potrebno je ne smanjivati sate tjelesnog za sate matematike ili nečeg trećeg. Međutim, potrebna je i šira društvena promjena koja uključuje promjene politike, pristupačnost zdrave hrane i poticanje aktivnih životnih stilova.

Suočavanje s pretilošću među mladima zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje pojedince, obitelji, škole, zajednicu i vladine politike. Promicanje zdravog načina života, uz pristupačnost i dostupnost zdravih prehrambenih izbora i poticanje fizičke aktivnosti, ključni su za preokretanje ovog zabrinjavajućeg trenda. Samo kroz zajedničke napore možemo se nadati postizanju dugoročnih promjena u borbi protiv pretilosti među mladima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.