Skromna zdjela minestrone juhe mogla bi biti jedan od najučinkovitijih recepata za dugovječnost, tvrdi svjetski poznati istraživač Dan Buettner. Riječ je o jelu koje generacijama hrani najdugovječnije zajednice u Europi.
Buettner, cijenjeni suradnik National Geographica i autor bestselera, desetljećima je putovao u zabačena sela kako bi otkrio tajne ne samo dugog, već i iznimno zdravog života. Svoje najnovije otkriće podijelio je sa svojih 790.000 pratitelja na Instagramu, ustvrdivši kako sardinska minestrone juha, rustikalno jelo puno povrća, možda krije ključ dugovječnosti.
U videu je otkrio kako jedna izolirana regija na Sardiniji godinama zbunjuje istraživače svojim nevjerojatnim brojem stogodišnjaka. "Postoji skupina sela na Sardiniji gdje 10 puta više ljudi doživi 100. godinu nego u Ujedinjenom Kraljevstvu", objasnio je.
Iako je recept idealan za hladnije mjesece, Buettner objašnjava da je juha prepuna hranjivih tvari koje su tijelu potrebne s padom temperatura. "Savršena je za ovaj prijelaz u jesen, kada naša tijela žude za izdašnijim povrćem bogatim vlaknima koje jača našu energiju, imunitet i zdravlje kože", ističe on.
Buettner je kreirao vlastitu verziju koristeći sezonske namirnice poput slatkog korjenastog povrća, komorača i cavolo nera, vrste kelja bogate vitaminima.
Posebno je istaknuo dodatak četiri različite vrste grahorica, koje su temelj prehrane u plavim zonama, kako bi se maksimizirao unos proteina i podržao zdrav crijevni mikrobiom. Za one koji strahuju od nadutosti, Buettner je nedavno odbacio internetske trendove koji demoniziraju grahorice, naglasivši da su ne samo sigurne, već i ključne za zdravlje.
"Najdugovječniji ljudi na Zemlji jedu grah svaki dan", ponovio je. "Zaboravite zastrašivanje oko lektina i pomamu za mesnom prehranom – te dijete ne stvaraju 90-godišnjake koji još uvijek igraju pickleball."
Objasnio je i kako izbjeći probavne smetnje. "Ljudi kažu: 'Ne želim jesti grah jer ću prdjeti ili se naduti'", rekao je. "Ali stvarnost je da, ako namočite grah, isperete ga, temeljito ga skuhate – bez lektina, usput rečeno – možete izbjeći te probleme."
Njegova popularna verzija juhe također uključuje fregulu, drevnu ručno rađenu tjesteninu, a poslužuje se s mirisnim umakom salsa verde. "Vjerujem da je sardinska minestrone najbolji koktel za dugovječnost, osiguravajući do polovice naših dnevnih potreba za vlaknima, prepun hranjivih tvari i antioksidansa", dodao je.
Minestrone je temelj talijanske kuhinje još od starog Rima, a tradicionalno se priprema s povrćem koje je trenutno dostupno i često se kuha satima kako bi razvila svoj bogat okus. No, u planinskoj unutrašnjosti Sardinije, to je više od jeftinog i toplog obroka. Obitelji su stoljećima svakodnevno jele različite varijante ove juhe, kombinirajući grahorice, povrće i žitarice na način koji moderna znanost danas prepoznaje kao recept za izvanredno zdravlje.
Buettnerovo opsežno istraživanje globalnih plavih zona otkrilo je da je prehrana bogata mahunarkama, zelenim povrćem i nerafiniranim ugljikohidratima snažno povezana sa smanjenjem kroničnih bolesti, nižom razinom upala i značajno duljim životnim vijekom. Ove kulinarske tradicije dokumentirane su u njegovoj bestseler knjizi 'The Blue Zones Kitchen'.
Detaljan recept za minestrone za čiju vam pripremu treba oko 40 minuta možete pronaći OVDJE.