U idealnim bi uvjetima svi svoje nutritivne potrebe zadovoljili prehranom, bez potrebe za dodacima prehrani. Međutim, većina ljudi ipak ne unosi dovoljno ključnih nutrijenata kroz hranu, pa suplementi pomažu u popunjavanju tih praznina. Neki dodaci povezani su i s manjim rizikom određenih bolesti; jedno istraživanje pokazalo je da uzimanje vitamina D može smanjiti rizik od demencije za 40 posto.
Ipak, kardiolozi upozoravaju da jedan popularan dodatak prehrani, za koji mnogi vjeruju da štiti srce, može biti neučinkovit ili čak štetan. Naime, ako se riblje ulje uzima za kardiovaskularno zdravlje, to bi moglo biti pogrešno. "Nikad nije postojalo kliničko istraživanje koje dokazuje korist bezreceptnog dodatka ribljeg ulja. Zapravo, neki podaci pokazuju da ti dodaci mogu biti štetni", kaže kardiolog dr. Jeremy Pollock za Parade.
Iako se konzumacija ribe povezuje s manjim rizikom od srčanih bolesti, dr. Pollock objašnjava da se većina dodataka ribljeg ulja sastoji od zasićenih masti, koje mogu povisiti LDL kolesterol. Dodaje i da visoke doze povećavaju rizik atrijske fibrilacije: "Još uvijek ne znamo zašto, ali važno je konzultirati se s kardiologom prije uzimanja bilo čega što može utjecati na zdravlje srca." Kardiolog dr. Frank Y. Han tvrdi da visoke doze ribljeg ulja mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje i povećan rizik od krvarenja.
Liječnici zato smatraju da je receptni omega-3 lijek sigurnija opcija jer ima dokazane koristi samo u propisanoj jačini. Dovoljno omega-3 masnih kiselina može se unijeti i hranom, poput ribe ili namirnica kao što su lanene sjemenke, chia sjemenke i orasi, uz napomenu da svakodnevna konzumacija ribe povećava rizik od unosa žive.