Što jesti poslije treninga?

Foto: Shutterstock 

PAZIŠ što jedeš prije i tijekom treninga, no kad završiš biraš što god ti padne pod ruku? Ne zaboravi, izbor jela poslije treninga bitan je za napredak i bolje rezultate.

Hrana s omjerom ugljikohidrata i proteina 4:2
 
Za vrijeme vježbanja, tvoje tijelo crpi glukozu iz krvi i pretvara je u glikogen (ugljikohidrate koji se nalaze u jetri i mišićnom tkivu), te to koristi kao gorivo.
 
Obrok koji ima omjer ugljikohidrata i proteina 4:2 nadoknadit će mišićni glikogen i tako te pripremiti za sutrašnji trening. Potraži hranu s više ugljikohidrata i malo proteina, primjerice šaku badema i malo suhog voća.
 
Napitak s elektrolitima
 
Možeš kupiti neko sportsko piće koje u sebi sadrži elektrolite ili jednostavno pomiješati limunov sok, morsku sol, datulju i malo dulse algi.
 
Sjemenke konoplje
 
Ova superhrana odličan je biljni izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 kiseline posebno su bitne sportašima jer pomažu reducirati upalu mišića. Mišići se tijekom vježbanja trgaju (ne brini, to je normalno), te tako uzrokuju upalu dok se obnavljaju i postaju snažniji i veći.
 
Tamnozeleno lisnato povrće
 
Antioksidansi također pomažu pri smanjenju upale, a najbolji izvori antioksidansa su voće i povrće, pogotovo ono tamnih boja. Poslije treninga odlična je navika pojesti neko tamnozeleno lisnato povrće bogato antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, primjerice kelj ili blitvu.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.