Kako zovete jelo sa slike? Za vikend se održava manifestacija posvećena ovom jelu
HLADETINA, šulc, pače, želadija, lučenje, žulja, mrzletina, ladnica, drhtalica i aspik - hrpa je naziva za ovo poznato jelo koje ili volite ili ne volite. Ovo se jelo najčešće jede zimi nakon svinjokolje, a u njega ide sve, od svinjskih nogica i repa do ušiju i glave.
Svinjski dijelovi, kao što su nogice, uši, rep i glava, kuhaju se u vodi s povrćem i paprom, a jelo se poslužuje dobro ohlađeno. Najčešće se jede tek drugi dan jer tekućini treba neko vrijeme da se zgusne, a začini se mogu dodati u vodu već kod kuhanja, ili tek kasnije, na već ohlađeno jelo.
Festival hladetine i gastro radionica
Ovo je jelo toliko popularno da mu je posvećena i manifestacija kojom će se u Nedelišću u Međimurju obilježiti Martinje. U subotu, 8. studenoga 2025., u dvorani MESAP održat će se Festival hladetine, događanje koje privlači brojne posjetitelje iz Međimurja i šire.
Središnji dio manifestacije bit će upravo hladetina - tradicionalno jelo koje se priprema po starinskim domaćim recepturama. Za sve gurmane i znatiželjnike priprema se čak 1000 porcija ove kultne delicije, a posjetitelji će imati priliku uživati i u gastro radionici "Tradicija s okusom zime" pod vodstvom poznatog chefa Branka Ognjenovića i Marije Kuzminski. Tijekom programa održat će se i izbor najbolje hladetine Međimurja.
Uz gastronomski dio, manifestacija donosi i bogat glazbeni program, a ako i vi volite ovo jelo i potreban vam je provjereno dobar recept za njega, ovdje ćete pronaći najbolji recept za hladetinu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati