Svi znate ovaj klasik - danas se kupuje u dućanima, a evo kako se nekoć radio
POSTOJE kolači koji nas trenutačno vraćaju u djetinjstvo, a starinska bijela pita zasigurno je jedan od njih. Njezina kremasta tekstura i prhke kore osvajaju na prvi zalogaj i podsjećaju na recepte naših baka.
Bijela pita je klasik hrvatske kuhinje, nezaobilazna slastica na obiteljskim okupljanjima, blagdanima i proslavama. Njezina popularnost leži u jednostavnim sastojcima koji se spajaju u savršenu cjelinu - nježne kore koje se peku zasebno i bogata, kuhana mliječna krema. Tajna savršene bijele pite je u strpljenju; kolač je najbolji kada odstoji barem jedan dan u hladnjaku, jer tada kore upiju vlažnost iz kreme, omekšaju i stope se s njom u neodoljivu cjelinu koja se topi u ustima.
Iako postoji mnogo varijacija, osnova je uvijek ista: fine, svijetle kore i bijela krema po kojoj je i dobila ime. Ovaj recept slijedi tradicionalni pristup i jamči uspjeh svaki put.
Vrijeme pripreme je oko 30 minuta, a vrijeme pečenja 40 minuta, uz dodatak od minimalno dva sata za hlađenje. Kolač je srednje zahtjevnosti za pripremu, a od navedenih sastojaka dobit ćete desetak izdašnih porcija.
Sastojci
Za kore:
- glatko brašno
- omekšali maslac
- jaje
- šećer u prahu
- prašak za pecivo
- kiselo vrhnje
Za kremu:
- mlijeko
- glatko brašno
- šećer u prahu
- vanilin šećer
- omekšali maslac
- malo ruma (po želji)
Priprema
Zamijesite tijesto od svih sastojaka za kore, pa ga podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje tako da dobijete tri kore veličine otprilike 25x35 centimetara.
Kore pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 170-175°C, otprilike 15-20 minuta. Važno je da kore ostanu blijede. Najbolje ih je pažljivo pratiti dok se peku kako ne bi previše potamnile. Možete provjeriti jesu li pečene tako da koru lagano pritisnete prstom - ako se tijesto vrati u prvotni oblik, gotovo je.
Za kremu, pomiješajte mlijeko, brašno, šećer u prahu i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac koji ste prethodno pjenasto izmiksali te po želji malo ruma za aromu.
Kremu ravnomjerno rasporedite na prve dvije kore, slažući ih jednu na drugu. Poklopite trećom korom i lagano pritisnite rukama kako bi se sve povezalo. Kolač premjestite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se kore opustile i pita stisnula.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati