Je li grah iz konzerve jednako zdrav kao i suhi? Evo što kažu stručnjaci
IAKO JE grah iz konzerve praktičan i ukusan, mnogi se pitaju je li kuhanje suhog graha od nule zdravija i isplativija opcija. Obje vrste imaju svoje prednosti, no postoje li zaista značajne razlike među njima? Kako bi razjasnili vječnu dilemu, evo što su stručnjaci rekli za The Kitchn.
Nutritivne vrijednosti
Grah je poznat kao namirnica bogata vlaknima i proteinima. Prema dijetetičarki Kiran Campbell, konzervirani i suhi grah nutritivno su gotovo identični te obiluju vitaminima i mineralima poput magnezija, željeza i cinka. Porcija od pola šalice obično sadrži oko sedam do osam grama proteina, što je dvostruko više od iste količine mlijeka, objašnjava dijetetičarka Amanda Sauceda.
Obje vrste izvrstan su izvor prebiotičkih vlakana i otpornog škroba, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i zdravlja crijeva. Ipak, Sauceda napominje da neki ljudi lakše probavljaju suhi grah. Namakanje graha u vodi prije kuhanja pomaže smanjiti udio šećera koji uzrokuje probavne smetnje.
>> Ispirete li uvijek grah iz konzerve? Evo u kojim situacijama to nije potrebno
Suhi grah, očekivano, sadrži samo jedan sastojak - grah. S druge strane, konzervirani grah može sadržavati i dodatke poput vode, soli i drugih začina. Iako neke konzerve mogu sadržavati konzervanse, na policama trgovina lako je pronaći i one bez dodataka. Registrirana dijetetičarka Avery Zenker savjetuje provjeru razine natrija, osobito ako pazite na unos soli. Dobra vijest je da se ispiranjem graha iz konzerve može ukloniti veći dio soli.
Kada je riječ o isplativosti, suhi grah je jasan pobjednik. "Voljela bih da više ljudi zna koliko je to jednostavno", kaže Sauceda, koja i sama barem jednom tjedno kuha suhi grah. "Nutritivno se ne razlikuje od konzerviranog, ali što se tiče okusa i budžeta, dobivate puno više". Ako vam je cilj ušteda i veća količina, suhi grah je pravi izbor za vas.
Najbolji načini upotrebe
Suhi grah nakon kuhanja obično ima kremastiju teksturu i orašastiji okus, što jelima daje dodatnu dimenziju. Konzervirane sorte su ujednačenije i praktičnije za brza jela poput humusa od bijelog graha ili kao dodatak za tacose ili tortilje.
>> Top tri recepta za grah, jedno od ovih jela napravite već danas
Suhi grah lakše je prilagoditi receptima, pogotovo ako trebate kontrolirati razinu soli, bilo zbog zdravlja ili specifičnog okusa jela - čak i kod pripreme slastica poput kolača s crnim grahom. Osim toga, kuhanje suhog graha omogućuje postupno dodavanje okusa uz pomoć omiljenih začina i aromatičnog bilja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati