Ovi kolači obilježili su naša djetinjstva i bez njih nema nijednog blagdana
 
        MAKOVNJAČA i orahnjača, u nekim dijelovima Hrvatske poznata i kao orehnjača, godinama su omiljeni kolači u obiteljima čiji se recepti prenose s generacije na generaciju. Najčešće se pripremaju za blagdane i nezaobilazni su dio hrvatske gastronomske baštine. Ovi bogati kolači od dizanog tijesta s nadjevom od maka ili oraha desetljećima, pa i stoljećima, krase blagdanske stolove, posebice za Božić i Uskrs, a neki ih rade već za blagdan Svih svetih.
Njihovi korijeni sežu duboko u kuhinju Srednje Europe, gdje su slične slastice popularne u zemljama poput Mađarske (beigli), Poljske (makowiec) i Austrije. Smatra se da su se na našim prostorima udomaćile pod utjecajem Austro-Ugarske Monarhije, postavši simbolom svečanosti i obiteljskog okupljanja.
Recepti za ove tradicionalne savijače brižno se čuvaju i prenose s koljena na koljeno, a svaka obitelj često ima svoju malu tajnu za savršeno tijesto ili najsočniji nadjev. Iako su osnovni sastojci jednostavni - brašno, kvasac, mlijeko, šećer te orasi ili mak - upravo u omjerima i malim dodacima poput ruma, meda, grožđica ili naribane limunove korice leži čarolija.
Bogatstvo nadjeva u prošlosti je simboliziralo obilje i plodnost, a miris svježe pečenih štruca i danas je sinonim za toplinu doma i blagdansku atmosferu. Ovaj je kolač klasik s razlogom, a u nastavku vam donosimo provjereni recept.
Potrebni sastojci
Za ovaj će vam kolač trebati sljedeći sastojci:
- glatko brašno
- svježi kvasac
- šećer
- mlijeko
- ulje
- naribana korica limuna
- vanilin šećer
- jaja
- sol.
Za nadjev od oraha dodatno će vam trebati mljeveni orasi, šećer, mlijeko i limunov sok, a za nadjev od maka mljeveni mak, šećer, griz i mlijeko.
Priprema
Sjedinite šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlijeko. Ostavite 10 do 15 minuta da smjesa proradi i malo naraste. Nakon što je smjesa odstajala, dodajte joj ulje, koricu limuna, žumanjke i vanilin šećer. Dobro izmiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte preostalo brašno i sol. Postupno dodajte brašno tekućoj smjesi i umijesite tijesto. Trebalo bi ostati malo ljepljivo kako se pri pečenju ne bi previše osušilo i popucalo.
Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite pola sata da naraste. Nakon pola sata, tijesto kratko premijesite i ostavite još sat vremena da odmori i udvostruči volumen. Za to vrijeme pripremite nadjeve.
Za nadjev od oraha, mljevene orahe sjedinite s limunovim sokom i šećerom, izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom. Za nadjev od maka, mljeveni mak sjedinite s grizom i šećerom, izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom. Oba nadjeva ostavite 15 do 20 minuta da se ohlade.
Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dimenzija otprilike 35 x 30 cm. Dva dijela tijesta nadjenite polovicom pripremljenog nadjeva od oraha, a preostala dva tijesta polovicom nadjeva od maka. Pazite da uz rubove ostavite malo praznog prostora. Pažljivo zarolajte štruce, prekrijte ih krpom i ostavite još pola sata da narastu.
Nadošle štruce stavite u hladnu pećnicu, a zatim je uključite na 175 °C. Pecite 30 do 35 minuta. Nakon toga ih prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi još 20 minuta. Vruće makovnjače i orahnjače premažite rastopljenim maslacem. Ostavite da se potpuno ohlade, a prije posluživanja ih pospite šećerom u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama pogledajte ovdje.
 
        bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        