Najsočniji kruh sa sirom i češnjakom za obiteljska druženja - svi ga obožavaju
 
        ZA IZRADU ovog mekanog i domaćeg kruha bit će vam potrebno nešto više vremena, ali vjerujte nam, isplatit će se. Tijesto se puni sirom, a premazuje maslacem s češnjakom i peršinom. Topli kruh s rastopljenim sirom odličan je izbor za ukusan doručak ili večeru.
Mi ga obožavamo pripremati za blagdanske, ili pak, obične vikende - za druženja s prijateljima ili obitelji. Može biti samostalni obrok ili snack na stolu, a vjerujte nam - kad ga imate kod kuće, teško ćete proći pokraj njega bez da otkinete komadić i pojedete onako usput. Da ne duljimo, evo kako se priprema - okušajte se već ovaj vikend.
Sastojci
- Za tijesto:
- toplo mlijeko
- limunovo sok
- topla voda
- suhi kvasac
- šećer
- rastopljeni maslac
- jaje sobne temperature
- sol
- češnjak u prahu
- glatko brašno
- naribani cheddar sir
- Za preljev:
- rastopljeni maslac
- svježe sjeckani peršin
- češnjak u prahu
Priprema
Prvo napravite mlaćenicu. Pomiješajte toplo mlijeko s limunovim sokom i ostavite sa strane 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte pripremljenu mlaćenicu, toplu vodu, suhi kvasac i šećer. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira.
Dodajte maslac, jaje, sol, češnjak u prahu i brašno. Sastojke miješajte drvenom kuhačom uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Miješajte dok se sastojci ne povežu. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite ga.
Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, okrenite ga par puta kako bi se nauljilo sa svih strana. Prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Lagano namastite kalup za kruh dimenzija 23 x 12 cm.
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika. Pospite sirom, a zatim zarolajte u štrucu. Oštrim nožem štrucu prerežite po dužini. Dobivene dvije trake čvrsto međusobno isprepletite. Dobro spojite i zalijepite krajeve tijesta kako se ne bi odvojili i prebacite u pripremljeni kalup.
Zagrijte pećnicu. U manjoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, peršin i češnjak u prahu pa time premažite tijesto. Stavite u pećnicu. Ako primijetite da tijesto počinje dobivati boju prije vremena, prekrijte ga aluminijskom folijom.
Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Narežite i poslužite.
 
        bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        