Održano svjetsko prvenstvo u pripremi ovog klasika - evo tko je pobijedio
PROŠIRILA se vijest koja zvuči kao mali kulinarski skandal - naslovi diljem svijeta objavili su da je Japan svrgnuo Italiju s trona u pripremi tiramisua. No, istina je, baš kao i sama slastica, slojevita. Na Svjetskom prvenstvu u tiramisuu održanom u Rimu, Japan je doista osvojio zlato, ali u kategoriji inovativnog tiramisua, dok je Italija čvrsto zadržala krunu u onoj klasičnoj, piše Food & Wine.
Godišnje natjecanje, koje organizira Međunarodna federacija slastičarstva, sladoleda i čokolade, okupilo je kuhare iz 12 zemalja. Svi su imali dva i pol sata za pripremu svojih slastica, uz stroga pravila koja su nalagala upotrebu mascarponea, kave i pečene podloge - bilo da se radi o piškotama, prhkom tijestu ili nekom drugom keksu.
Italija zadržava klasičnu krunu
Pobjedu u klasičnoj kategoriji odnijela je sicilijanska slastičarka Milena Russo Testagrossa. U razgovoru je pojasnila ishod kako bi se izbjegli nesporazumi.
"Japanska kuharica osvojila je prvu nagradu u inovativnoj kategoriji, i to ima smisla, jer se radilo o kreativnosti, praktički o ponovnom izmišljanju tiramisua", napisala je Russo Testagrossa. "Ali mnogi nisu shvatili da sam klasiku, onu rođenu u Italiji, osvojila ja, Talijanka. Osvojila sam apsolutno prvo mjesto u klasičnoj kategoriji. Nije bilo čak ni drugog ili trećeg mjesta. Osvojila sam apsolutno."
Njezina pobjednička slastica, nazvana *Tiramisud*, bila je posveta Siciliji, sa želeom od mandarine i timijana, srcem od kave te podlogom od čokoladne piškote i prhkog tijesta s Modica čokoladom.
Japansko zlato za inovaciju
Zlato u inovativnoj kategoriji pripalo je 29-godišnjoj Ayi Okadi iz Japana. Njezin tiramisu bio je oblikovan poput koncertnog klavira, a tradicionalne slojeve mascarponea i kave obogatila je maraskino i amarena višnjama. Suci su pohvalili spoj tradicije s odvažnom, umjetničkom prezentacijom, ističući kako je pobjeda simbolična jer pokazuje da je Japan ovladao najpoznatijom talijanskom slasticom na talijanskom tlu.
Tiramisu na svjetskoj pozornici
Da je tiramisu doista postao globalni fenomen, potvrdio je i marokanski pekar Simon Loutid, koji vodi pekaru u Luksemburgu. On se natjecao s klasičnom i suvremenom verzijom s hibiskusom, pokazujući prilagodljivost ove slastice.
"Pripremao sam se nekoliko mjeseci prije događaja, a zatim sam proveo oko tjedan dana u Italiji kako bih usavršio svoj rad, trenirao na licu mjesta i natjecao se", izjavio je Loutid. "Bilo je to intenzivno i nezaboravno iskustvo - razina je bila izuzetno visoka, a atmosfera među sudionicima iznimna."
Na kraju, "skandal" se pokazao više kao proslava svestranosti tiramisua nego kao svrgavanje Italije s trona. Italija je obranila klasičnu krunu, Japan je zasjao inovacijom, a Maroko je podsjetio sve da ova slavna slastica danas pripada cijelom svijetu. Kako je to najbolje sažela pobjednica Russo Testagrossa: "Svi su bili dobri majstori, i čast mi je što sam sudjelovala s njima. Čestitam svima."