Probali smo baš sve s Fuliranja, ova jela su nas oduševila i sigurno im se vraćamo
POČELO je Fuliranje - od 26. studenoga pa sve do 7. siječnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu ponovno se pretvara u blagdanski food-spot sa 16 kućica s najraznovrsnijom ponudom jela i pića. Na kućicama ima svega, od klasika koje vežemo uz Advent do neočekivanih, egzotičnih kombinacija koje će, sigurni smo, biti hit ove godine.
Još i prije otvorenja imali smo priliku probati sve što nude (više o cijeloj ponudi i cijenama pronađite ovdje), a neke su nam se stvari posebno svidjele - toliko da bismo se rado vratili po još (a sigurno i hoćemo). Ovo su naši favoriti s ovogodišnjeg Fuliranja koje se isplati probati.
1. Strikoman's Bistro
Strikoman je prvi put na Fuliranju, i to s morskim street foodom. U ponudi imaju Porchetta burger i tuna gulaš za 9.50 eura, beef tartar sendvič za 10 eura te Octo-dog i hobotnicu u tempuri za 12 eura. Iako nije nimalo zimski ni adventski, nas je oduševio njihov Octo-dog - hobotnica u tempuri u slatkastom hot-dog pecivu.
Hobotnica je savršeno hrskava izvana i mekana iznutra, sa slatkastim, mekanim pecivom i umakom koji se odlično slaže s mekanim mesom hobotnice. Po ovo se jelo sigurno vraćamo i jedno nam je od najboljih jela s ovogodišnjeg Adventa.
2. Picnic Mingle&Fun
Zadarski Picnic Mingle&Fun i ove godine donosi raznoliku street-food ponudu. Na meniju su Snow Burger za 10.50 eura, Smokey Cheez Burger za 9.50 eura i Blackie Burger pripremljen u brioche pecivu od krumpirovog tijesta, po cijeni od 9.50 eura. Tu je i Cheez Dog, jednostavan, a jako ukusan hot-dog s bogatim sirom, za 8 eura, no nas je osvojio njihov ovogodišnji novitet.
Riječ je o pastrami sendviču s dimljenim i sušenim goveđim prsima, kupusom i kremastim umakom na bazi majoneze, za 11.50 eura. Sendvič je baš ono što očekujete od zimskog street-fooda - ozbiljno obilna porcija, bogatog okusa i sočnog mesa, bez štednje na nadjevu. Kiseli kupus dosta se osjeti, no ublažava ga umak na bazi majoneze.
3. SpudBud
SpudBud uz svoje provjerene hitove na Fuliranju priprema i dva ekskluzivna jela - baza ostaje ista (krumpir, sol, papar, maslac i sir), a od nadjeva moći ćete birati između dinstanog zelja s buncekom i domaćim umakom te sekeli gulaša. Cijene se kreću od 10 do 14 eura.
Mi smo isprobali njihov krumpir s dinstanim zeljem i buncekom, a iako smo u početku bili skeptični oko kombinacije bunceka, zelja, krumpira i sira, sve se na kraju savršeno spojilo. Porcija je obilna, jelo je ukusno čak i kada se ohladi, a ovo je i dalje jedna od najboljih vrijednosti za novac na Fuliranju.
4. Mama Zakucava
Mama Zakucava nudi domaća, konkretna jela, koja podsjećaju na maminu i bakinu kuhinju, ali s malim twistom. Na meniju je Trica paprikica, pohana punjena paprika za 15 eura, zatim Double-Double divlji gulaš za 7 i 12 eura te Time Out knedli - domaći knedli s džemom od šljiva za 8 eura.
Pohana punjena paprika ispala je pravo iznenađenje i oduševila nas je - klasičan okus punjene paprike podignut je hrskavošću koja daje sasvim novu dimenziju jelu. Slatkasta paprika i odlično začinjeno meso sjajno funkcioniraju, a umak od paprike i batata savršeno povezuje sve elemente.
5. ŠišCo. by Mario Mihelj
Mario Mihelj ove godine predstavlja svoj brend ŠišCo., fokusiran na šiš ražnjiće u street-food formatu. U ponudi su Pig & Cheese, kombinacija svinjskog šiša sa sirom u lepinji s coleslaw salatom i dodacima za 8 eura, Nduja Beef s junetinom i pikantnom ndujom za 9 eura te naš favorit, Just Beef za 8.50 eura.
Just Beef je pun pogodak - sočan juneći šiš u mekoj lepinji, s rikulom i dva umaka koji se odlično nadopunjuju. Umak od krem sira i paprike je blaži i kremastiji, dok je onaj od sriracha majoneze pikantniji, pa zajedno daju odličan balans. Ako vam je dosta kobasica, no ipak želite probati nešto slično, ovo je odličan izbor.
Lokacija: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 26. studenoga 2025. do 07. siječnja 2026.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00, Božić 17-00, Štefanje 12-00, Stara Godina 12-03, Nova Godina 17-00
Ulaz: besplatan