Naučite po čemu se demerara i muscovado razlikuju od bijelog šećera
VJEROJATNO ste na policama dućana pored običnog bijelog šećera zamijetili još neke vrste, a kod nas se gotovo svugdje mogu pronaći demerara i muscovado. No po čemu se demerara i muscovado razlikuju od bijelog šećera? Glavne razlike između demerara, muscovado i bijelog šećera su u postupku proizvodnje, boji, teksturi i okusu, a više o tome u nastavku.
Demerara
Demerara je rafinirani šećer koji se dobiva iz šećerne trske. Naziv potječe od demerarske regije u Gvajani, gdje se tradicionalno proizvodio. Ovaj šećer je svijetlosmeđe boje i ima grubu, krupnu i zrnatu strukturu.
Razlika u odnosu na bijeli šećer je u tome što demerara nije toliko rafiniran pa zadržava nešto više melase. To mu daje karakterističan blagi okus karamele i lagani miris vanilije. Demerara šećer često se koristi za posipanje po pečenim keksima i kolačima, ali i pripremu koktela.
Muscovado
Muscovado je također rafinirani šećer koji dolazi iz šećerne trske, no razlikuje se od demerare po postupku proizvodnje. Muscovado se proizvodi tako da se melasa i šećer zajedno prerađuju.
To mu daje bogat, tamnosmeđi izgled i dubok, složen okus sa značajnim količinama melase te mokru teksturu nalik pijesku. Muscovado šećer često se koristi za pripremu američkih "chewy" keksa i tamnih umaka zbog svog izraženog okusa karamele, ali i mokre strukture.
>> Idemo po dućanima: Gdje kupiti namirnice za kolače?
Bijeli šećer
Bijeli šećer je najčešće vrsta šećera koja prolazi kroz brojne procese kako bi se uklonile sve nečistoće i melasa. To rezultira čistim, bijelim kristalima šećera bez dodatnih aroma. Bijeli šećer je neutralnog slatkog okusa i zato se najraširenije koristi za razne svrhe u kuhinji, od slastica do salamura za meso.
>> Salamura - metoda kojom ćete osigurati da meso s roštilja uvijek bude sočno
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati