Kako izbjeći ogrebotine na teflonskoj tavi? Par savjeta kako da vam što dulje traje
TEFLONSKE tave već se desetljećima koriste za kuhanje i svatko od nas kod kuće ima barem jednu. Njih karakterizira termička obrada bez lijepljenja namirnica za njihovo dno, a sve zahvaljujući politetrafluoretilenu, materijalu koji je otporan na visoke i niske temperature i na koroziju te zahvaljujući kojem namirnice po ovoj tavi jednostavno klize.
No baš kao i svako drugo posuđe koje imamo u kuhinji, i teflonska tava može se oštetiti ako ne znamo kako ju pravilno koristiti, ako po njoj grebemo ili je previše zagrijavamo. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako koristiti tavu od teflona, ali i kada je vrijeme da svoju staru teflonsku tavu zamijenite novom.
Pripazite na temperaturu i nemojte koristiti metalna pomagala za kuhanje
Teflonske tave jamče termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njihovo dno, no ako tavu uništite prije vremena, to neće biti moguće. Najčešća greška koju ljudi rade jest da ju previše zagriju i na njoj peku, primjerice odreske. No teflonska tava nije za to - ona je napravljena za termičku obradu na nižim temperaturama (primjerice, za pečenje kajgane) i ne bi se smjela zagrijavati na temperaturi većoj od 260 stupnjeva.
>> Hrpa ljudi ne zna koristiti tavu od nehrđajućeg čelika, ovu grešku najčešće rade
Osim toga, druga najčešća greška koju ljudi rade prilikom korištenja teflonske tave jest korištenje metalnih pomagala za kuhanje, poput vilica, žlica i kuhača. Na taj način možete vrlo lako oštetiti teflonsku tavu i stvoriti ogrebotine pa umjesto da koristite metalni kuhinjski pribor, zamijenite ga drvenim ili silikonskim.
Obratite pažnju na to kako je perete i pospremate
Površina teflonske tave može se uništiti ako ju pospremite u kuhinjski ormarić i na nju složite još nekoliko tava. To također može stvoriti ogrebotine na tavi pa ako to želite spriječiti, preko teflonske tave stavite papirnati ručnik. Osim toga, nikako ju ne biste smjeli prati u perilici posuđa jer teflonska tava ne voli visoke temperature. Operite je pod mlazom mlake vode i lagano očistite mekanom spužvicom.
Kada biste tavu od teflona trebali zamijeniti?
Mnogi stručnjaci savjetuju da bi se teflonske tave trebale mijenjati svakih pet godina, ali i prije ako primijetite neka oštećenja. Najčešće takvo oštećenje su ogrebotine na tavi. Naime, one mogu biti posebno opasne, posebno kod teflonskih tava napravljenih prije 2013. godine, koje sadržavaju perfluorooktansku kiselinu (PFOA), a ogrebotine na tavi znače da te kemikalije mogu doći do hrane koju stavite na nju, a na kraju i završiti u vašem organizmu.
>> Košta 10 do 150 eura, Hrvati ga često unište pri prvom korištenju
Također, trebate pripaziti i na promjenu boje na tavi - ako je posvijetlila, možete ju i dalje koristiti, ako je potamnjela, vjerojatno joj se oštetio premaz i trebate kupiti novu. Nova tava trebat će vam i ako se ova koju trenutno imate na nekim mjestima iskrivila - ako je površina tave iskrivljena, hrana se neće ravnomjerno termički obrađivati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati