Pravi je dan za ovaj popularan proizvod iz pekarnica - kod kuće je bolji
CALZONE, poznat i kao preklopljena pizza, specijalitet je koji oduševljava hrskavom koricom izvana i bogatim, sočnim punjenjem iznutra. Postupak izrade sličan je pripremi klasične pizze: tijesto se umijesi i razvalja, polovica se nadjene, a zatim preklopi drugom polovicom te se rubovi pažljivo zatvore.
Iako ovaj recept nudi provjerene kombinacije nadjeva, ljepota calzonea je u njegovoj prilagodljivosti - slobodno dodajte suhu salamu, tunu, kukuruz ili papriku po svom ukusu. Savršen je za obiteljsku večeru ili kao praktičan obrok za druženja.
Za pripremu ovog jela trebat će vam oko 20 minuta, uz dodatnih 40 minuta za pečenje i oko sat vremena za dizanje tijesta. Recept je srednje zahtjevan i dovoljan je za 6 porcija.
Sastojci
Za tijesto:
- glatko brašno
- topla voda
- suhi kvasac
- šećer
- sol
- maslinovo ulje
Za nadjev:
- pasirana rajčica
- sol po ukusu
- bosiljak
- origano
- šampinjoni
- naribani sir po izboru
- tanko narezani sir po izboru
- šunka po izboru
- smrznuti špinat
- češnjak, protisnut ili nasjeckan
- maslinovo ulje
- ricotta sir
- naribani parmezan
- mozzarella
- papar po ukusu
- voda (za rubove)
- maslinovo ulje (za premazivanje)
Priprema
Započnite s pripremom tijesta. U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac s toplom vodom i šećerom. Ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi se kvasac aktivirao.
U veću posudu stavite brašno, sol i maslinovo ulje. U sredini napravite udubinu, ulijte aktiviranu smjesu kvasca te rukama umijesite glatko tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, sve dok ne postane elastično i glatko.
Lagano nauljite čistu posudu, položite u nju tijesto, prekrijte ga kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže 45 do 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjeve. Prvo napravite umak od rajčice tako da pomiješate pasiranu rajčicu s origanom, bosiljkom i soli po ukusu. Šampinjone očistite i narežite na ploške, a mozzarellu na tanke šnite.
Za drugi nadjev, smrznuti špinat odmrznite i dobro ocijedite od viška tekućine. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte žlicu maslinovog ulja, dodajte protisnuti češnjak i kratko ga popržite. Ubacite ocijeđeni špinat i pirjajte minutu do dvije. Sklonite s vatre, po potrebi još jednom ocijedite, pa umiješajte ricotta sir i naribani parmezan. Začinite solju i paprom te ostavite da se ohladi.
Pećnicu zagrijte na 220 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Nadošlo tijesto premijesite i podijelite na 6 jednakih kuglica. Svaku kuglicu na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u krug.
Nadjenite polovicu svakog kruga tijesta, ostavljajući slobodan rub od otprilike 1.5 cm. Za prvu varijantu nadjeva, premažite tijesto umakom od rajčice, posložite šunku i narezani sir, dodajte šampinjone te pospite naribanim sirom. Za drugu varijantu, na tijesto stavite smjesu sa špinatom i ricottom te preko nje rasporedite narezanu mozzarellu.
Slobodne rubove tijesta premažite vodom pomoću kista, a zatim preklopite tijesto drugom polovicom kako biste dobili oblik polumjeseca. Rubove dobro utisnite prstima, a zatim ih zavrnite prema unutra kako biste ih dodatno osigurali.
Pripremljene calzone posložite na lim za pečenje. Vrh svakog zarežite nožem na dva do tri mjesta kako bi para tijekom pečenja mogla izlaziti. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.
Pečene calzone izvadite iz pećnice, ostavite ih da se ohlade 5 minuta, premažite s malo maslinovog ulja i poslužite tople.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati