Martha Stewart kune se u ovaj spektakularan trik za sočnu, pečenu puricu
LJUBITELJI kuhanja spremni su isprobati gotovo sve kako bi dobili savršeno sočnu puricu - od podlijevanja pečenja svakih pola sata do pedantnog utrljavanja maslaca pod kožu. I dok se neki drže provjerenih recepata, drugi, poput znatiželjnih kuhara amatera, svake godine vole isprobati nešto novo.
Bilo da još uvijek tragate za receptom koji jamči sočnost ili jednostavno želite isprobati novu tehniku, metodu kulinarske ikone Marthe Stewart mogli biste probati ovih blagdana. Njezin pristup koristi klasičnu francusku tehniku kuhanja "en papillote". Iako elegantno francusko ime može zvučati komplicirano, postupak je iznenađujuće jednostavan i zahtijeva samo jedan jeftin alat koji vjerojatno već imate u kuhinji.
Stewart zagovara pečenje purice "en papillote", odnosno zamatanje cijele purice u veliku vrećicu od papira za pečenje. Ovim se postupkom meso istovremeno kuha na pari i peče, što ga čini nevjerojatno sočnim, piše Food & Wine.
Što je zapravo kuhanje "en papillote"?
Ova francuska fraza doslovno znači "u papiru", što savršeno opisuje tehniku. Priprema hrane "en papillote" podrazumijeva zamatanje namirnica u čvrsto zatvorenu vrećicu od papira za pečenje prije stavljanja u pećnicu. Možda ste već čuli za pripremu ribe na ovaj način, a možda vam je poznatiji izraz riba "u škartocu".
Dok se namirnice peku, ispuštaju vlastitu vlagu koja ostaje zarobljena unutar vrećice, stvarajući paru. Ponekad se može dodati i malo tekućine, poput bijelog vina, za dodatnu paru. Rezultat je metoda koja istovremeno peče i kuha na pari.
Pečenje purice u pari koja neprestano cirkulira oko mesa osigurava da ono ostane prožeto vlagom tijekom cijelog procesa. Drugim riječima, možete se oprostiti od suhih purećih prsa na blagdanskom stolu.
Kako Martha Stewart priprema svoju puricu?
Stewart je potvrdila da se radi o njezinoj novoj omiljenoj metodi. Naglasila je kako tehnika zadržava sve sokove te da "nije teška, a rezultati su spektakularni". Budući da kuhanje na pari ne stvara hrskavu koricu, što je ključan dio primamljivog izgleda purice, Stewart ima rješenje.
Nakon što se purica veći dio vremena pekla zamotana u papiru, ona je odmata i dovršava na višoj temperaturi. Na taj način dobivate najbolje od oba svijeta: meso nježno kuhano u vlastitim sokovima i savršeno zlatno-smeđu, hrskavu kožu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati