Ana Roš i istarska Stara škola: Slavna chefica radi na razvoju novog jelovnika

ANA ROŠ udružuje snage sa Starom Školom i glavnim chefom Janom Vukasovićem u stvaranju novog kulinarskog smjera i jelovnika, donoseći svoj prepoznatljiv hiperlokalni i sezonski pristup u ambijent restorana u istarskoj unutrašnjosti.
Ana Roš i Jan Vukasović zajednički razvijaju novi jelovnik
Novi jelovnik Stare Škole neprestano evoluira i mijenja se, a pritom je duboko ukorijenjen u bogatstvo istarskog krajolika kroz lokalno proizvedene sezonske namirnice i tradiciju regije. Autohtono gastronomsko nasljeđe reinterpretira se kroz globalnu inspiraciju i tehnike. Stara škola nadilazi klasičan fine dining koncept i pruža elaborirana jela inspirirana okolinom, a namijenjena su za dijeljenje i uživanje s dragim ljudima.
Smještena u obnovljenoj osnovnoj školi u malom mjestu Krasica kraj Buja, u Staroj školi se ocrtava komadić istarske povijesti s kojeg puca zapanjujuć pogled sve do Tršćanskog zaljeva. “Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno.
Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju. Podrška mladim talentima i davanje prilike da pronađu vlastiti glas ključno je za razvoj gastronomije” izjavila je Ana Roš.
Moderna istarska kuhinja s lokalnim identitetom
Suradnja između Ane Roš i glavnog chefa Stare Škole, Jana Vukasovića, odražava Aninu trajnu predanost njegovanju i osnaživanju nove generacije kulinarskih talenata. Oslanjajući se na mrežu lokalnih proizvođača i poljoprivrednika, Stara Škola se pojavljuje kao destinacija moderne istarske kuhinje s jasno izraženim lokalnim identitetom i globalnim odjekom.
“Svako jelo mora odražavati ono u što vjerujemo i gdje se nalazimo. Inspiraciju crpim iz istarske gastronomske baštine i ljudi koji stvaraju sjajne stvari u vlastitim kuhinjama, na svojim imanjima i vrtovima. Inspiracija su mi ljudi poput moje bake, majke i naših dobavljača, koji tek nakon bezbroj popijenih kava na njihovoj terasi postaju sigurni da ćeš njihove proizvode koristiti s poštovanjem. Zahvalan sam na prilici da surađujem s Anom koja me svakog dana potiče da pomičem svoje granice i drukčije promišljam o svemu što stvaram” rekao je Jan Vukasović.
O Ani Roš
Ana Roš glavna chefica restorana Hiša Franko, ovjenčanog s tri Michelinove zvjezdice, konzultantica je i poduzetnica. Njezin najpoznatiji restoran Hiša Franko, smješten u slovenskoj dolini Soče, ujedno je i nositelj Michelinove zelene zvjezdice za održivost.
Proglašena je Najboljom cheficom na svijetu 2017. godine prema izboru The World’s 50 Best Restaurants, a 2024. osvojila je nagradu “Best Voted by Professionals” na The Best Chef Awards prije nego što je 2025. zauzela 2. mjesto na ljestvici najboljih chefova svijeta. Samouka chefica poznata je po pristupu kuhanju koji pokreće instinkt.
Uz Hišu Franko, Roš je pokrenula i “young dining” koncept s restoranom JAZ, prvim prostorom u srcu vibrantne Ljubljane, a uskoro i drugim u Poreču. Nedavno je predstavila i Ana Roš Drinks, vlastitu liniju buteljiranih koktela spremnih za posluživanje.
O Staroj Školi
Restoran Stara Škola gastronomski je dio istarskog hospitality portfelja koji uključuje Vinariju Clai i luksuznu vilu Stanzia Baracija. Prepoznatljiv interijer Stare Škole i Stanzije Baracija nosi potpis Studija Madres, čija je kreativna vizija duboko utjecala na jedinstvenu atmosferu ovih prostora.
Glavna i gostinjska kuća vile smještene su usred vinograda vinarije Clai, nudeći najvišu razinu gostoljubivosti, privatnosti i elegancije. Clai je konstantno prepoznat po iznimnoj kvaliteti svojih vina, destilata i maslinovog ulja. Vlasnici, Krešimir Penavić i njegova supruga Suzanne, u svaki detalj svojih projekata unose srce i strast prema hrani, vinu, putovanjima, prirodi, umjetnosti i jedinstvenim doživljajima. Okruženi su izvrsnim timom i vrhunskim osobljem, neprestano stvarajući za svakog gosta nezaboravno iskustvo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati