Svjetski popularan dodatak za jelo koje i Spud Bud koristi na svojim krumpirima

AKO VAM je hrskavi luk samo ukras na hot dogu ili kupovni dodatak za salatu, propuštate cijeli svijet okusa. Prženi, crispy luk postao je neizostavan dodatak ramenima, burgerima, juhama, varivima pa čak i - pizzi.
Trenutno svi svjedočimo jednom od najzanimljivijih street food hitova - punjenom krumpiru, koji je kod nas popularizirao Hrvoje Drahotusky sa svojim brendom Spud Bud. Gotovo svaka kombinacija na njegovom meniju završava s dobro poznatim posipom - "crispy onionom" - hrskavim prženim lukom.
No što je točno taj hrskavi luk, odakle potječe, zašto ga svi obožavaju i kako ga napraviti kod kuće da bude baš savršen?
U kulinarstvu je poznat od davnina
Iako danas prženi, hrskavi luk vežemo uz moderne burgere i street food, riječ je o dodatku s dugom tradicijom. U indijskoj kuhinji koristi se kao birista, u Skandinaviji je nezaobilazan na hot dogu, a u američkim jelima poput green bean casserolea postao je klasik još sredinom 20. stoljeća. Različite kuhinje svijeta stoljećima koriste hrskavi luk kao jednostavan način da jelima dodaju teksturu, slatkoću i bogatiji okus.
Tekstura i okus podižu (gotovo) svako jelo
Prženi luk koji kupujemo u vrećicama često djeluje kao nešto sporedno, ali pravi znalci znaju: on može podići najobičnije jelo na novu razinu. Hrskavost, slatkast okus i lagana karamelizacija savršeno kontriraju kremastim i mekanim jelima - zato se tako dobro slaže s pire krumpirom, rižom, juhama, salatama i umacima.
Ovaj dodatak posebno je popularan u azijskim kuhinjama, gdje se posipa po ramenima i prženoj riži, ali i u skandinavskim receptima, osobito uz mesne okruglice. Sve češće ga viđamo i u modernim varijantama pizza, poké zdjelica ili kao završni touch na burgerima. Ukratko, ide svugdje gdje želite dodatnu teksturu i sloj okusa.
Kako ga napraviti kod kuće
Iako se može kupiti gotovo u svakoj trgovini, domaći prženi luk je puno bolji - svježiji, aromatičniji i bez nepotrebnih dodataka. Evo osnovnog recepta:
Sastojci:
- glavica luka (žutog ili ljubičastog)
- brašno (može i kukuruzno)
- ulje za prženje
- sol po želji
Luk narežite na jako tanke ploške ili polumjesece. Uvaljajte ga u brašno - to će mu pomoći da postane dodatno hrskav. Zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi i pržite luk u manjim količinama dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav.
Izvadite ga na papirnati ubrus da se ocijedi. Posolite tek kad se malo ohladi. Savjet: nemojte pržiti previše odjednom jer će se luk pariti umjesto pržiti. Bolje je ići u turama. Kad se ohladi, čuvajte ga u staklenci s poklopcem - zadržat će hrskavost nekoliko dana.
Ovaj mali dodatak može u trenu učiniti da vaša jela izgledaju bolje, mirišu bolje i - da ih poželite pojesti još prije nego sjednete za stol. Ako ga još niste koristili, vrijeme je da to promijenite. A kad probate domaću verziju, teško ćete se vratiti na kupovni.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati