Ne znate što s kupusom? Imamo 5 sjajnih ideja za ručak
KUPUS, svježi ili kiseli, jedna je od onih namirnica koje su temelj mnogih tradicionalnih jela u hrvatskoj kuhinji. Bilo da se radi o jednostavnom prilogu, krepkom varivu ili bogatom glavnom jelu s mesom, kupus nudi bezbroj mogućnosti. Njegova svestranost i dostupnost čine ga omiljenim odabirom za obiteljske ručkove, osobito u hladnijim mjesecima. Donosimo vam pet klasičnih recepata koji slave kupus u njegovim najboljim izdanjima i vraćaju nas okusima djetinjstva.
1. Krpice sa zeljem
Jedan od najpoznatijih klasika kontinentalne Hrvatske svakako su krpice sa zeljem. Ovo jelo spaja mekoću domaće tjestenine s blago karameliziranim svježim kupusom, a za dodatnu aromu često se dodaje i hrskava slanina. Riječ je o izdašnom i utješnom jelu koje može poslužiti kao samostalni obrok ili kao savršen prilog pečenju, a recept je ovdje.
2. Prisiljeno zelje
Prisiljeno zelje, poznato i kao dinstano zelje, jelo je na žlicu koje su pripremale naše bake. Riječ je o jednostavnom varivu od pirjanog svježeg kupusa na luku, kojem se dodaje pasirana rajčica za blagu kiselost i slatkoću. Ovo vegetarijansko jelo idealno je kao lagani ručak, a najčešće se poslužuje uz pire krumpir. Cijeli recept je ovdje.
3. Sekeli gulaš
Podrijetlom iz mađarske kuhinje, sekeli gulaš se udomaćio i na našim prostorima kao jedno od omiljenih zimskih jela. Kombinacija kiselog kupusa i sočnih komada svinjetine, najčešće od lopatice, stvara bogat i aromatičan gulaš koji grije dušu i tijelo. Začinjeno crvenom paprikom i kimom, ovo je jelo puno okusa, a recept pronađite ovdje.
4. Kiseli kupus sa suhim mesom
Ovo je krepko jelo, idealno za hladne dane. Tradicionalno se priprema u mnogim hrvatskim krajevima, a tajna je u polaganom i dugom kuhanju kiselog kupusa s kvalitetnim suhim mesom poput rebara, koljenice ili slanine. Rezultat je jelo dubokog, dimljenog okusa koje se najčešće poslužuje uz kuhani krumpir. Cijeli recept pronađite ovdje.
5. Tjestenina s kupusom
Ovo je jednostavna i brza varijacija na temu krpica sa zeljem, idealna za dane kada nemate vremena mijesiti domaću tjesteninu. Možete koristiti bilo koji oblik kupovne tjestenine, poput širokih rezanaca ili svrdala, i spojiti je s pirjanim svježim kupusom. To je jeftin i zasitan obrok koji vraća u djetinjstvo, a recept je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati