DANAS se obilježava Svjetski dan sladoleda, a tim povodom spomenut ćemo najstariju rimsku gelateriju koja je prošla generacije i generacije i - opstala do danas.
Kad pomislimo na Italiju, osim pizze i tjestenine, među prvim asocijacijama je i gelato - gusti, kremasti sladoled koji mnogi dolaze probati baš tamo. No ono što mnogi ne znaju jest da se u srcu Rima nalazi sladoledarnica koja posluje neprekidno od 1880. godine.
Palazzo del Freddo di Giovanni Fassi smatra se najstarijom aktivnom gelaterijom u Italiji, mjestom gdje je nastala čitava tradicija kakvu danas poznajemo. Ovdje su sladoled jeli rimski aristokrati, kraljevska obitelj, američki vojnici u Drugom svjetskom ratu, ali i generacije lokalne djece kojoj je Fassi bio prva slatka uspomena.
Danas je ova povijesna sladoledarnica i dalje kultno mjesto za Rimljane i turiste, a zadržala je svoj izvorni šarm, originalne recepte i duh prošlih vremena.
Gelateriju je 1880. godine osnovao Giacomo Fassi, a posao je kasnije preuzeo njegov sin Giovanni, koji je u to vrijeme bio službeni slastičar na talijanskom kraljevskom dvoru. Upravo on je zaslužan za današnji izgled sladoledarnice i njezinu prepoznatljivost. Giovanni je još početkom 20. stoljeća uveo prve tehnološke inovacije u proizvodnji gelata, poput korištenja tada modernih rashladnih uređaja, a poznat je i po tome što je osmislio jedan od prvih sladoleda na štapiću.
Nakon preseljenja u današnji prostor na adresi Via Principe Eugenio 65, gelaterija je ubrzo postala simbol uživanja u sladoledu i društvenog okupljanja. Tijekom Drugog svjetskog rata, američka vojska koristila je prostor Fassi sladoledarnice za proizvodnju sladoleda za svoje trupe u Rimu, što samo potvrđuje koliki je značaj imala i izvan granica Italije.
I danas, 140 godina kasnije, interijer nosi duh prošlih vremena - visoki stropovi, retro ogledala, drveni pult i zveckanje metalnih žlica koji posjetitelje vraćaju u prošlost.
Ono što Fassi izdvaja od drugih rimskih gelateria nije samo starost, već i autentičnost okusa koji se prenose s generacije na generaciju. Njihov najpoznatiji desert je sampietrini - male kocke gelata obavijene slojem tamne čokolade, inspirirane popločenim ulicama Rima. Tu je i Cassata Giuseppina, desert nazvan po Giovanni Fassijevoj supruzi, koji spaja voćne i mliječne slojeve u bogatu, ali uravnoteženu kombinaciju.
Svaki okus ima svoju priču - bilo da je riječ o jednostavnom fior di latte ili raskošnom pistaciju, svaki zalogaj govori o poštovanju prema tradiciji i zanatskom pristupu. Iako su danas u modi moderni okusi poput matcha čaja, slanog karamela i veganskih varijanti, Fassi ostaje vjeran svojoj recepturi. Mnogi turisti posjećuju ga upravo zbog toga, kako bi isprobali okuse koji se nisu mijenjali više od stoljeća.