Chefica Ina Garten zna kako napraviti savršenu salatu, ovo su njezini savjeti

Foto: Shutterstock/Facebook

KADA govorimo o elegantnoj, ali jednostavnoj kuhinji koja slavi sezonske namirnice i domaću atmosferu, teško je ne spomenuti Inu Garten. Ova američka kuharica, autorica brojnih bestselera i zvijezda kulinarskog serijala "Barefoot Contessa", poznata je po svojim pristupačnim receptima, ali i po tome što svakom jelu daje notu topline i profinjenosti.

>> Ovo su najzasitnije salate koje jedemo kao glavni obrok cijelo ljeto

Njezine kuharice ne sadrže samo recepte, već i brojne korisne savjete, kako za kompliciranija, tako i za ona jednostavnija jela, poput salata. Pripremiti salatu možda zvuči jednostavno, ali ako želite napraviti onu koju biste bez ustručavanja poslužili slavnoj kuharici poput Ine Garten (ili svojim najdražima), vrijedi poslušati nekoliko njezinih profesionalnih savjeta.

Od kupnje i pripreme do posluživanja i čuvanja, u nastavku donosimo najbolje Inine savjete za pripremu savršene salate.

1. Kupujte sezonski

Voće i povrće koje nije sezonsko često putuje tisućama kilometara prije nego što stigne do trgovine pa nije ni približno svježe kao ono lokalno i u sezoni. Ina se s time slaže. U nedavnoj objavi na Instagramu podijelila je neka svoja omiljena proljetna jela, uz napomenu da "sve ima bolji okus kad je u sezoni". Također je istaknula i jedan praktičan razlog - sezonske namirnice su jeftinije.

2. Složite i uštedite vrijeme

U uvodu knjige "Cooking for Jeffrey" Ina piše da joj je najveće zadovoljstvo kuhati za one koje voli, a posebno za njezinog supruga Jeffreyja, kojemu je posvetila tu kuharicu. U toj knjizi dijeli savjet koji vam može znatno ubrzati pripremu salate. Naime, u receptu za salatu od kelja s pancetom i pecorinom savjetuje da listove kelja složite jedan na drugi i narežete - metoda koja odlično funkcionira i s drugim lisnatim povrćem.

3. Dobro operite i osušite salatu

Ovaj savjet se često ponavlja u Ininim receptima, iako ga mnogi zanemaruju: nakon što kući donesete svježe lisnato povrće, temeljito ga operite kako biste uklonili prljavštinu, bakterije i sitne kukce koji se vole skrivati u naborima listova.

Nakon pranja, osušite povrće u centrifugi za salatu - što su listovi suši, to će salata dulje ostati svježa, a dresing će se bolje uhvatiti za listove umjesto da sklizne na dno zdjele. Ako nemate centrifugu, Ina preporučuje da povrće zamotate u veliku kuhinjsku krpu i zavrtite.

4. Koristite oštar nož

U mnogim Ininim receptima za salatu ponavlja se još jedan isti savjet: koristite vrlo oštar kuharski nož za rezanje zelenila i začinskog bilja. Oštar nož omogućuje čist rez, bez gnječenja i trganja listova, što rezultira boljim okusom i izgledom salate.

5. Manje je više

U receptu za rukolu s parmezanom Ina Garten savjetuje: "Prelijte rukolu s onoliko dresinga koliko je potrebno da je lagano navlažite". To vrijedi i za sve ostale salate - ako stavite malo dresinga, tek toliko, izbjeći ćete da sastojci postanu gnjecavi, a njihovi prirodni okusi lakše će doći do izražaja.

6. Pustite da odstoji

Ovaj savjet ne vrijedi za baš sve salate, ali kod onih sa sastojcima poput tjestenine ili krumpira važno je pustiti da malo odstoje kako bi se svi okusi dobro proželi.

7. Poslužite na sobnoj temperaturi

Osim ako salata ne sadrži piletinu ili mliječne proizvode koje ne biste smjeli dugo držati vani, posluživanje na sobnoj temperaturi omogućuje da sastojci zadrže svoj puni okus i teksturu. 

>> Što jesti kad je vani +30? Donosimo najbolje recepte za osvježavajuće hladne salate

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.