Ako ste i vi kupili previše rajčica koje samo stoje - ovako ih potrošite u 15 minuta

Foto: Shutterstock

ZNAMO kako to ide - vidite prekrasne rajčice na tržnici, dobre su cijene, a ako uzmete više - dobit ćete još bolju cijenu. Prođe nekoliko dana, još uvijek imate gomilu rajčica koje počinju mekaniti. Jasno je da ih trebate iskoristiti što prije, no ponekad treba reagirati zaista brzo i sjetiti se praktičnog rješenja kako se ova ljetna delicija ne bi bacila.

Osim "ultimativnog ljetnog jela" zvanog sataraš u kojemu možete iskoristiti povrća koliko želite, imamo neke još brže ideje koje uključuju samo rajčice.

1. Domaći umak od rajčice (gotov za 15 minuta)

Idealno rješenje ako imate puno zrelih rajčica. Sve što trebate je malo maslinovog ulja, češnjak, sol, papar i možda koji listić bosiljka ili origana. Rajčice narežite (nije ih potrebno guliti), bacite u tavu s malo češnjaka na maslinovom ulju, dinstajte dok ne puste sok, zgnječite vilicom i kuhajte dok se lagano ne zgusne.

Umak možete odmah iskoristiti za tjesteninu, pizzu, shakshuku ili ga zamrznuti za kasnije.

>> Recept za jednostavni umak od rajčica

2. Pečene rajčice iz pećnice (ili na tavi)

Ako imate malo više vremena, ispecite rajčice! Narežite ih na polovice ili četvrtine, posolite, dodajte maslinovo ulje, češnjak, ružmarin ili timijan. Pecite na 180 °C oko 30-40 minuta dok ne postanu mekane, slatkaste i aromatične. Pečene rajčice možete koristiti kao dodatak tjestenini, sendvičima, salatama, omletima - ili ih jednostavno mazati na kruh kao bruschettu.

>> Recept za kremastu juhu od pečenih rajčica

3. Rajčice u blender i - gazpacho

Gazpacho je hladna španjolska juha od sirovog povrća, idealna za ljeto i spašavanje zrelih rajčica. Sve ide sirovo: rajčice, paprika, krastavac, malo luka, maslinovo ulje, ocat, sol i papar. Ubacite u blender, miksajte dok ne postane glatko i stavite u hladnjak da se ohladi. Brzo, zdravo i savršeno za vruće dane kad vam se ne kuha ništa.

>> Recept za gazpacho

4. Zamrzavanje - da, možete i to

Ako baš ne stignete ništa, rajčice jednostavno operite, posušite i zamrznite cijele. Kasnije ih možete koristiti za kuhanje – kožica će se lako skidati kad ih izvadite, a okus ostaje odličan za umake, juhe ili variva.

5. Za one koji to vole - sok od rajčice

Rajčice, malo celera ili limunovog soka i prstohvat soli i imate domaći sok od rajčice. Možda nije za svakoga, ali idealan je ako ste ljubitelj slanih napitaka ili tražite bazu za Bloody Mary.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.