Spas za pretrpani zamrzivač: 10 trikova za savršenu organizaciju hrane

Foto: Shutterstock

O ZAMRZIVAČIMA ovisimo i više nego što mislimo. Koristimo ih za spremanje hrane kako bismo smanjili ili izbjegli bacanje. No stalnim dodavanjem namirnica, brže nego što ih stignemo konzumirati, prostor u zamrzivačima vrlo brzo može postati prenatrpan.

Prije nego što ćete to primijetiti, u zamrzivaču više neće biti mjesta, a neke stvari ste potpuno zaboravili ili ih čak više ne prepoznajete! Suprotno uvriježenom mišljenju, hrana u zamrzivaču ne traje vječno - njezina kvaliteta će se s vremenom pogoršati pa se to na kraju ipak svodi na razbacivanje prostorom i hranom.

Organiziranje zamrzivača omogućuje vam da uvidite što ste sve spremili i daje vam lakši pristup svemu. Također pomaže da vaš zamrzivač radi učinkovitije jer omogućuje bolju cirkulaciju zraka. Zato biste trebali redovito voditi računa o organizaciji ovog prostora. Good Housekeeping donosi nekoliko odličnih savjeta.

1. Jasno označite hranu

Prvo pravilo korištenja zamrzivača je jasno označavanje vrećica ili posuda za hranu s nazivom sadržaja i datumom zamrzavanja, kako biste ih kasnije lakše prepoznali. Ako niste sigurni čime označiti, nabavite marker otporan na zamrzavanje.

2. Organizirajte police

Organizacija polica zamrzivača prema vrsti hrane pomaže u brzom i lakom pronalaženju svega što vam je potrebno. Da biste bili još organiziraniji, pokušajte označiti svaku policu ili ladicu prema kategoriji poput "meso" ili "zamrznuto voće i povrće".

Hranu koju trebate uskoro pojesti stavite na mjesto gdje ćete je lako uočiti, kako je ne biste zaboravili. Ako nemate pri ruci vrećice za zamrzavanje, a brinete se da će se hrana zalijepiti, odvojite namirnice papirom za pečenje, aluminijskom folijom ili papirom za zamrzavanje.

3. Održavajte hladnoću

Važno je održavati zamrzivač na odgovarajućoj temperaturi od -18 stupnjeva Celzija kako bi sve namirnice bile dobro smrznute. Prije zamrzavanja ohladite hranu u hladnjaku. Kao opće pravilo, nikada nemojte stavljati toplu ili čak mlaku hranu u zamrzivač jer se mogu formirati ledeni kristali koji mogu povisiti ukupnu temperaturu hrane. Nabavite termometar za hladnjak/zamrzivač kako biste mogli kontrolirati temperaturu.

4. Dobro pakirajte

Kako biste maksimalno iskoristili prostor u zamrzivaču, koristite kvadratne ili pravokutne posude. One se lako slažu i zauzimaju manje prostora, što je idealno ako želite u zamrzivač staviti puno hrane.

Za zamrzavanje tekućina poput umaka koristite plitke posude jer se brže smrzavaju. Pri zamrzavanju tekućina ostavite malo prostora za širenje, nemojte napuniti posudu do vrha. Alternativno, koristite vrećice za zamrzavanje s proširenim dnom koje samostalno stoje kad ih napunite ili isprobajte višekratne vrećice za zamrzavanje kako biste smanjili korištenje jednokratne plastike.

5. Napravite popis

Izdvojite malo vremena kako biste detaljno popisali sve što imate u zamrzivaču. Isprva će vam to oduzeti nešto vremena, ali kad jednom imate popis, lako ga je ažurirati. Precrtajte stvari koje izvadite iz zamrzivača, a kad nešto novo dodate, upišite to na popis.

Popis sadržaja zamrzivača znači da je manja vjerojatnost da ćete zaboraviti na hranu koja se skriva u stražnjem dijelu, a možete lako izbjeći i kupnju duplih zamrznutih proizvoda prilikom pisanja popisa za kupnju. Ako želite potrošiti višak zamrznute hrane, stvaranje plana obroka prema vašem popisu, s prioritetom namirnica koje treba uskoro potrošiti, također može pomoći.

6. Dopustite protok zraka

Puni zamrzivač bolje održava hladnoću nego prazan. Ipak, pazite da ga ne pretrpate - zrak mora moći slobodno cirkulirati kako bi se održala temperatura.

7. Maksimalno iskoristite prostor

Povrće i voće s visokim sadržajem vode, poput rajčica i jagoda, najbolje je prethodno pretvoriti u pire prije zamrzavanja, osobito ako ih ionako planirate koristiti na takav način. Tako ćete uštedjeti i prostor u zamrzivaču.

8. Pripremite prostor unaprijed

Ako dolaze božićni blagdani ili planirate veću obiteljsku večeru, zamrzivač će biti pun i prije i poslije događaja zbog ostataka hrane. Unaprijed pripremite poseban prostor kako biste izbjegli gužvu i miješanje namirnica. Možda ćete čak trebati izvaditi cijelu ladicu ako planirate zamrzavati piletinu ili puricu!

Zapamtite važna pravila

Hrana ne može ostati zauvijek u zamrzivaču. Meso biste trebali potrošiti unutar 3-6 mjeseci, a kruh traje 2-3 mjeseca. Nakon toga hrana će i dalje biti sigurna, ali će se boja, okus i tekstura početi kvariti.

Mali zamrzivači unutar hladnjaka manje su pouzdani od samostojećih ili škrinja, pa češće provjeravajte hranu na znakove zamrzavanja i prije je potrošite ili bacite ako primijetite znakove kvarenja. Hranu potpuno ohladite prije zamrzavanja. Ako je stavite i mlaku, mogu nastati kristali leda, a hrana može doseći nesigurnu temperaturu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.