Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
SAMO mjesec dana nakon odličnog koncerta Imagine Dragonsa ponovno smo se zaputili u budimpeštansku Puskás Arenu. Ovaj put na dugo iščekivani koncert Guns N' Rosesa. Naravno, kao i prilikom svakog odlaska u Budimpeštu, potražio sam pizzerije u kojima nismo bili, a koje imaju visoke ocjene i pozitivne osvrte u recenzijama.
Ovaj put smo odabrali dvije nove pizzerije koje pripremaju moderne napolitanske pizze, a prva je od njih bila Biga, mala pizzerija smještena na samo desetak minuta hoda od zgrade Mađarskog parlamenta. Biga je tipična kvartovska pizzerija, a nalazi se u prizemlju stambene zgrade na adresi Pannónia utca 13.
U recenzijama ima vrlo visoku ocjenu 4,8 uz velik broj pozitivnih komentara i pohvala. Već smo na slikama vidjeli kako je Biga pizzerija koja u ponudi ima moderne napolitanske pizze, a samo ime pizzerije dolazi od posebne vrste tijesta. Za one koji ne znaju, biga je vrsta kiselog tijesta koje prolazi dug proces predfermentacije i fermentacije te je zbog toga takvo tijesto lako probavljivo i ima izuzetno fin okus.
Biga u svojoj ponudi ima trinaest pizza, a mi smo izabrali Viola di Montagna, pizzu nadjeva neobične boje, i Caprese di Forno. Viola di Montagna je pizza s umakom od ljubičastog krumpira koja u nadjevu ima ružmarin, finu šunku i veliku burratu na sredini. Ljubičasti krumpir osim neobične boje daje nadjevu i fini slatkasti okus.
Caprese di Forno je crvena pizza s bufala mozzarellom i cherry rajčicama. Nadjev je uistinu sočan i poprilično obilan. No, bez obzira na jako dobre nadjeve, glavni je adut ove pizzerije vrhunsko tijesto koje ima finu teksturu, savršen okus i miris koji nas je podsjetio na tijesta koja u svojoj ponudi imaju poznate napuljske pizzerije. Biga se kvalitetom svojih pizza može ravnopravno nositi s poznatim budimpeštanskim pizzerijama kao što su Belli di Mamma i Forni di Napoli.
Cijene su kao i u većini budimpeštanskih pizzerija nešto niže nego u Hrvatskoj, a kreću se od 3.050 forinti (7,60 eura) koliko stoji Marinara do 4.950 forinti (12,30 eura) koliko treba izdvojiti za najskuplju Tartufo e Fico, pizzu neobičnog nadjeva s kremom od tartufa i sušenih smokvi.
Naše su obje koštale 4.750 forinti (11,80 eura) što je s obzirom na lokaciju, ambijent, srdačno i uslužno osoblje te kvalitetu pizze poprilično prihvatljivo i pristupačno.
Biga je simpatična mala kvartovska pizzerija ugodnog ambijenta koja priprema i poslužuje vrhunske napuljske pizze. A upravo je premali prostor možda i jedini objektivni nedostatak. U samoj je pizzeriji šest ne prevelikih stolova pa Biga odjednom može primiti i uslužiti najviše petnaestak gostiju.
Iz dosta dobre ponude pića meni se nekako najviše svidjelo solidno mađarsko craft pivo Flying Rabbit. Biga nas je uistinu ugodno iznenadila, a unesene smo kalorije potrošili nešto dužom šetnjom uz obalu Dunava od pizzerije pa pored zgrade parlamenta sve do nekoliko kilometara udaljenog zelenog Mosta slobode.
Tijesto je toliko lagano i lako probavljivo da smo već nakon spomenute šetnje dolaskom do Mosta slobode imali osjećaj kako bismo bez problema mogli ponovno nešto pojesti.