AKO volite jaja, rajčice i lagano ljutkaste okuse, menemen bi vam lako mogao postati omiljeni doručak. Ovo tursko jelo jednostavno je za pripremu, a nevjerojatno aromatično i zasitno. Izgleda kao kajgana s povrćem, ali je u stvarnosti puno više od toga - sočno, toplo, začinjeno i savršeno za umakanje kruha.
Menemen se u Turskoj jede svakodnevno, najčešće za doručak, i to direktno iz tave. A jednom kad ga probate, bit će vam jasno zašto.
Ime menemen dolazi od istoimenog mjesta nedaleko od Izmira, na zapadu Turske. Vjeruje se da je jelo nastalo početkom 20. stoljeća, kada su rajčice postale dostupnije u regiji. Lokalni poljoprivrednici su, kombinirajući ono što su imali pri ruci - jaja, paprike, rajčice i maslinovo ulje, stvorili jelo koje je bilo jednostavno, hranjivo i brzo za pripremu.
Prvotno je bio “seoski ručak” - nešto što se brzo pripremalo na polju, uz malo kruha i čašu čaja. No kako je jelo postajalo popularnije, menemen je ubrzo prešao iz sela u turske domove, restorane i kavane. Danas ga se smatra jednim od nacionalnih doručaka Turske, uz simit, sir, masline i čaj.
Zanimljivo, menemen je i dalje tema rasprava - najviše oko toga treba li stavljati luk ili ne. Jedni kažu da luk pripada samo u večernju ili "radnu" verziju menemena, dok drugi smatraju da bez luka jelo nije potpuno. Kako god bilo, obje verzije su izvrsne.
Menemen je jelo od jaja kuhanih u smjesi od svježe rajčice, zelene paprike, maslinovog ulja i začina - ponekad s dodatkom luka. Jaja se ne prže kao u klasičnoj kajgani, nego se lagano miješaju u rajčicama dok ne postanu kremasta, gotovo spojena s umakom.
Ključ okusa je u jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima - zrelim rajčicama, blago ljutim paprikama i dobrom maslinovom ulju. U modernim varijacijama, često se dodaje feta sir, suđuk (turska kobasica), pa čak i gljive ili špinat.
Menemen se priprema u jednoj tavi - prvo se na ulju poprže paprika i (po želji) luk, zatim se dodaju svježe rajčice koje se kuhaju dok se ne raspadnu i stvore gusti umak. Na kraju se dodaju jaja, koja se lagano promiješaju dok ne očvrsnu, ali ostanu sočna.
Jede se toplo, najčešće direktno iz tave, uz svježi bijeli kruh ili somun. Prava je zvijezda turskog doručka, a često se poslužuje uz masline, sir, med i neizostavni čaj u staklenoj čašici.
U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte nasjeckani luk i papriku s prstohvatom soli dok ne omekšaju. Zatim dodajte rajčice i nastavite kuhati nekoliko minuta dok ne postanu mekane i sočne. Umiješajte razmućena jaja i miješajte dok se ne skuhaju, pa poslužite menemen uz tostirani kruh.
Recept sa svim detaljima pronađite ovdje.