Zbog ovog jela stotine ljudi u Zagrebu stoji u redovima - evo što je to ustvari

Foto: Shutterstock

NAKON što smo ovih dana pisali o zagrebačkom Spud Budu, street food štandu koji je osvojio zagrebačku publiku i izazvao dosad neviđene gužve na Dolcu - jasno je da ga puno ljudi više ne poima samo kao običan prilog. Iza Spud Buda stoji Hrvoje Drahotusky, kuhar i zaljubljenik u hranu, koji svoj specijalitet naziva jednostavno, kao ono što on u originalu i jest - tzv. "jacket potato".

>> Razgovarali smo s tvorcem hit krumpira zbog kojih se u Zagrebu stvaraju redovi

U intervjuu, Hrvoje nam je ovako predstavio hit jelo s kojim se predstavlja. "Potječe iz Velike Britanije i dobro je poznati streetfood specijalitet. Izdvojio bih kako se ne radi o "junk foodu". Baza je krumpir, a dodaje se sol, papar, maslac i glavna poveznica izmedu krumpira i nadjeva, mix cheddar sireva - bijeli i žuti", objasnio nam je.

>> U petak je na Dolcu bila neviđena gužva - stotine metara dug red zbog ovih krumpira

Klasik britanske kuhinje s jednostavnom filozofijom

Jacket potato je naziv koji dolazi iz Velike Britanije, gdje se ovaj jednostavan pečeni krumpir jede već stoljećima. Riječ je o krumpiru koji se peče kori, najčešće cijeli, dok mu vanjski sloj ne postane hrskav i poput “jakne” - otuda i ime "jacket". Unutrašnjost ostaje meka i podatna, savršena za nadjeve koji se stavljaju direktno u zgnječeni krumpir.

U klasičnoj britanskoj varijanti, najpopularniji dodaci su maslac, sir, grah u umaku od rajčice, tuna mayo ili čak pečeni grašak. No s vremenom se recept prilagodio trendovima, pa danas postoji bezbroj kombinacija - s mesom, povrćem, raznim umacima i začinima.

UVelikoj Britaniji često se jede kao ručak ili lagana večera, a jacket potato je zapravo jeftino, hranjivo i zasitno jelo - što objašnjava njegovu dugovječnost i popularnost među svim generacijama. Može biti potpuno vegetarijanski, ali i mesno bogat, ovisno o nadjevu, a sve se vrti oko jednog, dobrog pečenog krumpira.

Kako je jacket potato postao globalni hit

Ono što je nekoć bio jednostavan obrok iz kućne kuhinje, danas je globalni street food fenomen. U Londonu i drugim britanskim gradovima postoje cijeli lokali i food truckovi specijalizirani samo za jacket potato, dok se u ostatku Europe i Amerike sve više pojavljuje na festivalima, tržnicama i u modernim gastro konceptima.

Upravo takav primjer je i zagrebački Spud Bud, iza kojeg stoji Hrvoje Drahotusky. On često ističe kako su ljudi iznenađeni koliko je jedno naizgled jednostavno jelo zapravo puno okusa i tekstura, a interes koji je izazvao potvrđuje da je jacket potato itekako našao svoje mjesto i na domaćem terenu.

Spudman - najpoznatije lice jacket potato scene u Velikoj Britaniji

Inače, jedan od najpoznatijih ambasadora jacket potato jela je Ben Newman, poznatiji kao Spudman - britanski prodavač krumpira koji je svojim štandom u malom engleskom gradiću Nuneaton postao prava internetska senzacija. 

Spudman nije ograničen samo na svoj štand na tržnici u Tamworthu (Abbey Green Market) - iako je ovaj prvi "potato hut" tijekom 22 godine postao legendarno mjesto. Zbog radova na tržnici lokalno vijeće premjestilo ga je na privremenu lokaciju u središtu grada - no podrška koju je dobio kroz peticiju s više od 65 000 potpisa pokazuje koliko je snažno ukorijenjen u zajednicu.

Spudman je proširio djelovanje i van Tamwortha - gostovao je na velikim događanjima poput Suffolk Showa, gdje je za dva dana poslužio više od 3300 porcija jacket potatoa (5000 krumpira). Kao popularni TikTok kreator s više od 4 milijuna pratitelja, krenuo je i na turneju gdje je na različitim eventima parkirao svoj štand i prodavao i dijelio porcije svojih krumpira.

Iako prodaje jednostavna jela - pečeni krumpir s klasičnim britanskim nadjevima poput graha ili sira, njegov pristup, energija i prisutnost na društvenim mrežama učinili su ga viralnim.

Ben svakodnevno objavljuje videe sa svog štanda s krumpirima, dijeli pozitivnu energiju i motivacijske poruke, a njegovi su redovi nerijetko dugi desetke metara. Posjećuju ga i svjetski celebrityji, a njegovi fanovi dolaze iz svih krajeva Britanije i šire - samo kako bi probali njegovu verziju skromnog pečenog krumpira.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.