Proglašen najbolji panettone na svijetu, pobjednik iznenadio mnoge (nije Italija)

Foto: Shutterstock

U Italiji je održano veliko finale Svjetskog prvenstva u izradi panettonea, jednog od najznačajnijih globalnih događaja posvećenih ovom kultnom blagdanskom kolaču koji potječe iz Italije. Završnica je upriličena na sajmu hrane, vina i tehnologije Mostra d'Oltremare, a pobjednici su iznenadili mnoge.

Naime, tim s Tajvana napravio je najbolji panettone i osvojio naslov svjetskog prvaka, a trofej su im uručili prošlogodišnji pobjednici iz Italije. Tajvanci su trijumfirali u dvije ključne kategorije - klasičnom i čokoladnom panettoneu - dok je Australija zasjala u natjecanju za najbolji inovativni sladoled inspiriran panettoneom.

U ukupnom poretku pobjeda je pripala Tajvanu, Argentini je pripalo drugo mjesto, a Australija se plasirala na treću poziciju. Za titulu najboljeg na svijetu borilo se ukupno devet reprezentacija s četiri kontinenta: Argentina, Australija, Brazil, Kina, Njemačka, Japan, Španjolska, Peru i Tajvan.

Natjecanje okuplja vrhunske slastičare

Natjecanje, koje organizira Međunarodna federacija za slastice, gelato i čokoladu, okuplja vrhunske slastičare koji se bore za status najboljeg majstora panettonea. Među 50 finalista, odabranih u listopadu, našle su se i brojne kreativne interpretacije - od tradicionalnih verzija, preko slanih panettonea, do dekoriranih kreacija.

Riječ je o jedinom timskom svjetskom prvenstvu na kojem se sve slastice pripremaju uživo, pod strogim pravilima, nadzorom inspektora i kamerama koje omogućuju publici da prati cijeli proces. Posjetitelji su za to vrijeme imali priliku degustirati radove natjecatelja, dok je žiri ocjenjivao njihove kreacije.

Konačni rezultati

  • Klasični panettone: Tajvan (1. mjesto), Australija (2. mjesto), Argentina (3. mjesto)
  • Čokoladni panettone: Tajvan (1. mjesto), Brazil (2. mjesto), Argentina (3. mjesto)
  • Inovativni sladoled od panettonea: Australija (1. mjesto), Argentina (2. mjesto), Tajvan (3. mjesto)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.