Kanadske čokoladne kocke: Savršen kolač bez pečenja gotov u 20 minuta

Foto: Shutterstock

Ovaj desert, u svijetu poznat i kao Nanaimo kocke, dolazi iz Kanade, a riječ je o neodoljivoj kombinaciji prhke podloge s kokosom, svilenkaste kreme od vanilije i glatkog sloja čokoladne glazure. Najbolji dio? Za njegovu pripremu ne trebate paliti pećnicu!

Iako se točan nastanak ne može sa sigurnošću utvrditi, vjeruje se da kolač potječe iz grada Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji, po kojem je i dobio ime. Prvi poznati recept za Nanaimo kocke objavljen je u kuharici "Woman's Auxiliary to the Nanaimo Hospital Cookbook" 1952. godine, ali pod nazivom "čokoladni kvadrat".

Svoju je slavu stekao tek iduće godine kada ga je gradonačelnik Nanaima proglasio gradskim specijalitetom. Danas je ovaj troslojni desert postao nacionalni ponos Kanade i omiljena slastica diljem svijeta, poznat po svojoj jednostavnoj pripremi i bogatom, kremastom okusu.

Potrebni sastojci

Od sastojaka će vam za pripremu ovog kolača trebati:

  • maslac
  • šećer
  • kakao
  • jaje
  • mljeveni keksi
  • kokosovo brašno
  • orasi
  • puding od vanilije
  • šećer u prahu
  • mlijeko
  • vanilin šećer
  • čokolada za kuhanje.

Priprema

Najprije napravite podlogu. U posudi iznad lonca s kipućom vodom otopite maslac, šećer i kakao. Dodajte umućeno jaje, dobro promiješajte i kuhajte na pari 2-3 minute uz stalno miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre pa dodajte mljevene kekse, kokos i orahe te sve dobro izmiješajte. Smjesu utisnite u manji četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Ohladite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Za kremu, u posudi mikserom izradite omekšali maslac, šećer u prahu, prah za puding od vanilije, vanilin šećer i mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku i svijetlu kremu. Ravnomjerno je rasporedite preko ohlađene podloge i vratite kolač u hladnjak dok pripremate glazuru.

Za glazuru, na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se smjesa lagano ohladi, a zatim je prelijte preko kreme i pažljivo poravnajte. Ostavite kolač u hladnjaku barem 2 do 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi dobro stisnuli i povezali prije rezanja.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.