Nekoć se jelo za doručak prije napornog dana u polju - znate li za njega?

Foto: Index Recepti

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo na žlicu, karakteristično za općinu Sopje u Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo gusto i krepko jelo, koje se nalazi negdje između guste juhe i umaka, nekada je služilo kao doručak prije odlaska na naporan rad u polju, a danas predstavlja cijenjenu tradiciju i gastronomski specijalitet. Ako tražite nešto autentično, zasitno i puno okusa, isprobajte ovaj recept.

Bošpor je duboko ukorijenjen u poljoprivrednu povijest sopjanskog kraja. Njegova jednostavnost i hranjivost činile su ga idealnim obrokom za težake. Koliko je ovo jelo važno za lokalni identitet, svjedoči i "Bošporijada", natjecanje u kuhanju bošpora koje se u Sopju održava već niz godina i privlači natjecatelje čak i iz susjedne Mađarske, čuvajući tako ovaj tradicionalni recept od zaborava.

Priprema ovog jela je jednostavna i ne traje dugo. Za pripremu će vam trebati oko 15 minuta, a za kuhanje još 30, što znači da je cijeli obrok gotov za otprilike 45 minuta. Recept je predviđen za 4 osobe.

Sastojci

  • pšenično glatko brašno
  • domaća svinjska mast
  • voda
  • pasirana rajčica
  • sol po želji
  • šećer po želji
  • suha dimljena kobasica

Priprema

U loncu otopite svinjsku mast pa dodajte brašno i napravite klasičnu zapršku, miješajući dok ne dobije lagano zlatnu boju.

Na zapršku pažljivo ulijte vodu i pasiranu rajčicu. Posolite i dodajte malo šećera po ukusu kako biste uravnotežili kiselost rajčice. Sve dobro promiješajte pjenjačom da ne ostanu grudice i pustite da zavrije. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Otprilike u zadnjoj trećini kuhanja, kada se bošpor već počeo zgušnjavati, dodajte suhu dimljenu kobasicu narezanu na kolutove ili u komadu. Kobasica će jelu dati prepoznatljivu dimljenu aromu i bogat okus.

Kuhajte dok ne postignete željenu gustoću. Pravi bošpor trebao bi biti gušći od krem juhe, a rjeđi od klasičnog umaka od rajčice. Bošpor poslužite vruć, a tradicionalno se jede uz domaći kruh. Najbolje je natrgati komade kruha izravno u tanjur kako bi upili ovo ukusno i krepko jelo.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.