Pogačice s čvarcima klasik su domaće kuhinje i jedan od omiljenih zalogaja u hladnijim danima. Ovo slano pecivo, koje savršeno spaja mekoću dizanog tijesta i bogat okus čvaraka, idealno je za doručak, večeru ili kao grickalica uz druženje. Recept za ove pogačice koje izgledaju neodoljivo podijelila je čitateljica Stela Erdeg u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi vam ga donosimo u cijelosti.
Pogačice s čvarcima tradicionalno su vezane za kontinentalni dio Hrvatske, a njihova popularnost raste u jesen i zimu, u vrijeme svinjokolja. Nekada su bile način kako iskoristiti sve dijelove mesa, a danas su prava gurmanska poslastica koja nas vraća u djetinjstvo i podsjeća na okuse iz bakine kuhinje. Evo kako ih napraviti.
Od sastojaka će vam trebati:
Kvasac razmrvite u malo toplog mlijeka, dodajte žličicu šećera i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, preostalo mlijeko i ulje pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 30 minuta. Dok se tijesto diže, pripremite čvarke. Ako već nisu mljeveni, sameljite ih ili vrlo sitno nasjeckajte.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte na pravokutnik. Premažite ga trećinom pripremljenih čvaraka, a zatim preklopite kao knjigu. Ponovno razvaljajte, premažite drugom trećinom čvaraka i ponovite preklapanje. Postupak napravite i s preostalim čvarcima, a zatim zamotano tijesto ostavite da odmori još 30 minuta.
Nakon drugog dizanja, tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 1.5 cm. Čašom ili okruglim kalupom izrezujte pogačice i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaku pogačicu premažite razmućenim jajetom. Po želji, oštrim nožem plitko zarežite površinu kako biste dobili karakterističnu mrežicu. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta.
Pogačice s čvarcima najbolje je poslužiti tople, same ili uz šalicu jogurta, kiselog mlijeka ili čašu piva. Odlične su i hladne, a mogu stajati nekoliko dana ako se čuvaju u zatvorenoj posudi. Cijeli recept pronađite ovdje.