U samom centru Zagreba, u Petrinjskoj ulici 28, otvoren je prvi zagrebački Soparnik To Go, specijalizirani lokal za najpoznatiji dalmatinski street food - soparnik. Riječ je o trećoj poslovnici Lucije i Marija Stipetića, nakon originalnog lokala u selu Tugare kod Omiša te lokala Soparnik To Go u Splitu.
Soparnik.eu ToGo Stipetići su osnovali prije deset godina u malom selu Tugare u Srednjim Poljicima, predviđajući da će ovo tradicionalno jelo od blitve i pečenih kora tijesta postati pravi hit. Nekada viđan uglavnom na gastro festivalima, danas je soparnik prisutan u mnogim zagrebačkim restoranima u različitim modernim varijantama, a sada i u ovom lokalu.
U novom zagrebačkom lokalu soparnici se prodaju u različitim formatima: jedan komad košta 1.5 euro, pakiranje od šest komada 8 eura, pakiranje od 15 komada 20 eura, a cijeli soparnik promjera 92 cm može se kupiti za 50 eura. Lokal je otvoren svakim danom od 10:30 do 20 sati, a soparnike možete naručiti i putem njihove web stranice, s dostavom ili preuzimanjem u poslovnici.
Soparnik To Go u Zagrebu obećava donijeti autentični poljički soparnik u užurbani ritam glavnog grada, s tradicionalnim receptom i svježim pečenjem svakog dana.
Poljički soparnik je tradicionalno hrvatsko jelo, specijalitet Poljičke krajine, koja se nalazi u blizini Splita, između Kaštela i Omiša. Radi se od tankog tijesta, punjenog mješavinom blitve, luka i maslinovog ulja. Nekad se dodaje i malo češnjaka za aromu.
Tijesto je tanko, gotovo prozirno, i prži se ili peče na tradicionalnom kamenom ili plehu. Tijesto se razvalja u dvije tanke kore, između kojih se stavlja punjenje, zatim se sve pokrije drugom korom, rubovi se pritisnu i peče u peći ili na limu. Nakon pečenja, često se premaže maslinovim uljem i pospe s malo soli.
Soparnik je zaštićeno kulturno nematerijalno dobro Hrvatske i smatra se jednim od najstarijih jela ovog kraja. Često se poslužuje s domaćim vinom ili rakijom.