Miris goveđeg gulaša koji se polako krčka u pećnici jedan je od onih koji obećavaju pravu gozbu, a među brojnim receptima, francuski klasik boeuf bourguignon zauzima posebno mjesto. Ovo jelo osvaja puno prije prvog zalogaja, no francuski chef Joel Mielle s bloga o hrani Recipe30 tvrdi da se tajna njegovog božanstvenog okusa krije u jednoj ključnoj komponenti - dobrom crnom vinu, piše Mirror.
Mielle je ovo jelo, sporo pirjano u crnom vinu, opisao kao "vjerojatno jedno od najukusnijih goveđih jela koja postoje". Kako bi se postigla punoća okusa, ključno je ne štedjeti na vinu. "Koristite dobro crno vino, ono u čijem biste okusu i sami uživali. Idealno bi bilo koristiti francuski burgundac ili bilo koje drugo aromatično crno vino poput Pinot Noira ili Cabernet Sauvignona", preporučio je. A evo i kako pripremiti ovaj gulaš.
Od sastojaka će vam trebati:
Govedinu narežite na veće kocke i lagano posolite. Luk ogulite i narežite na tanje ploške. U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte ulje. Kada se zagrije, dodajte trećinu mesa i pecite ga sa svih strana dok ne dobije bogatu, tamnu boju. Izvadite meso i stavite ga sa strane. Ponovite postupak s preostale dvije trećine mesa, dodajući još ulja po potrebi.
U istu tavu dodajte još malo ulja i narezani luk. Dinstajte ga uz stalno miješanje dok se potpuno ne karamelizira i ne dobije zlatnosmeđu boju. U udubljeni dio stabljike celera stavite lovorov list, peršin i majčinu dušicu pa sve zajedno čvrsto zavežite kuhinjskim koncem.
Karamelizirani luk podlijte cijelom bocom crnog vina. Pustite da proključa. U lonac za pirjanje (idealno gusani) stavite zapečeno meso s njegovim sokovima, luk s crnim vinom, začine, goveđi temeljac i zgnječeni češnjak. Umiješajte koncentrat rajčice te začinite solju i paprom. Lagano promiješajte i pustite da zavrije. Mrkve ogulite i narežite pa ih dodajte mesu. Poklopite lonac i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 140 °C. Pecite dva i pol sata.
Za to vrijeme pripremite ostale dodatke. Slaninu narežite, ljutiku ogulite i, ako je veća, prepolovite. Veće šampinjone narežite na četvrtine, manje na polovice, a najmanje ostavite cijele. U tavi otopite maslac pa dodajte ljutiku i slaninu. Pržite dok lagano ne porumene. Zatim dodajte gljive i nastavite kuhati još dvije minute. Pospite brašnom i miješajte tridesetak sekundi, a zatim maknite s vatre.
Nakon sat vremena pečenja, izvadite gulaš iz pećnice. Dodajte mu mješavinu slanine, ljutike i gljiva, dobro promiješajte i vratite u pećnicu, ali ovaj put bez poklopca. Nastavite peći preostalo vrijeme.
Kada je gulaš gotov, pažljivo izvadite sve krute sastojke (meso i povrće) u posebnu zdjelu. Preostali umak u loncu kuhajte na jakoj vatri dok se malo ne zgusne. Vratite meso i povrće u reducirani umak, lagano promiješajte i poslužite. Cijeli recept pronađite ovdje.