FULIRANJE je već godinama gastronomski vrhunac zagrebačkog Adventa, a isto nas čeka i ove sezone. Od 26. studenoga pa sve do 7. siječnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera ponovno se pretvara u blagdanski food-spot sa 16 kućica s najraznovrsnijom ponudom jela i pića - od klasika koje vežemo uz Advent do neočekivanih, egzotičnih kombinacija koje će, sigurni smo, biti hit ove godine.
Među prvima smo provjerili što se sve nudi ove godine, a nakon obilaska svih kućica donosimo vam detaljan pregled ponude, zajedno s cijenama svakog jela.
Noel donosi svoju verziju blagdanskih jela, poput Purice 2.0 - naan kruh punjen pečenom puricom, aiolijem, gelom od šipka i hrskavim lukom za 13.50 eura. Tu su i krpice sa zeljem, ali u taco interpretaciji, dimljeni buncek, slatki kupus, salsa od pečene paprike, čvarci i kiselo vrhnje za 11.50 eura.
U ponudi je i Pigroll, brioche pecivo sa svinjetinom, turšijom, majonezom mladog luka i karameliziranim jabukama za 13 eura, a vegetarijanci će uživati u jelu Buča - pržena hokkaido bundeva, miso majoneza, ukiseljene jabuke, chilli ulje i bučine sjemenke po 8.50 eura.
Noelova purica oduševila nas je već na prvi zalogaj. Okus je tradicionalan, ali prezentacija i dodaci daju mu moderan twist. Trgana puretina iznimno je sočna, a sve je posluženo u maloj tortilji koja se lako jede i drži sve okuse na okupu. Jedno od onih jela koje bismo bez problema naručili opet.
Strikoman prvi put dolazi na Fuliranje i donosi morski street-food. Predstavili su hobotnicu u hrskavoj tempuri u pecivu, uz osvježavajući umak i salatu. Tu su i Porchetta burger po cijeni od 9.50 eura, Strikin beef tartar sendvič za 10 eura, originalni Octo-dog za 12 eura, aromatični tuna gulaš za 9.50 eura, te jako traženu hobotnicu u tempuri za 12 eura.
Hobotnica je apsolutno briljantna - savršeno hrskava izvana, mekana iznutra, uz slatkasti umak koji se nevjerojatno dobro slaže s nježnim mesom. Pecivo je mekano i samo zaokružuje cijelu priču. Ozbiljan favorit i jedno od najboljih jela koja smo probali na ovogodišnjem Fuliranju.
Mama Zakucava nudi domaća, konkretna jela. Na meniju je Trica paprikica, pohana punjena paprika za 15 eura, zatim Double-Double divlji gulaš, dostupan kao single (7 eura) ili double (12 eura). Za kraj ili utjehu služe Time Out knedli - domaći knedli s džemom od šljiva za 8 eura.
Pohana punjena paprika ispala je pravo iznenađenje - klasičan okus punjene paprike podignut je hrskavošću koja daje sasvim novu dimenziju jelu. Slatkasta paprika i odlično začinjeno meso sjajno funkcioniraju, a umak od paprike i batata savršeno povezuje sve elemente. Porcija je velika i jako zasitna, jedno od najugodnijih iznenađenja.
Zadarski Picnic Mingle&Fun i ove godine donosi raznoliku street-food ponudu. Na meniju je Snow Burger za 10.50 eura, zatim njihov prepoznatljivi pastrami sendvič za 11.50 eura, kao i Smokey Cheez Burger za 9.50 eura. Od priloga nude Sweet Truffle Padano krumpiriće za 5.50 eura. Posebno se ističe njihov Blackie Burger, jedan od top izbora, pripremljen u brioche pecivu od krumpirovog tijesta, po cijeni od 9.50 eura. Tu je i Cheez Dog, jednostavan, a jako ukusan hot-dog s bogatim sirom, za 8 eura.
Mi smo se odlučili za pastrami sendvič s dimljenim i sušenim goveđim prsima, kupusom i kremastim umakom na bazi majoneze. Sendvič je baš ono što očekujete od zimskog street-fooda - ozbiljno obilna porcija, bogatog okusa i sočnog mesa, bez štednje na nadjevu. Adventski comfort-food u najboljem smislu riječi i jedno od jela po koja ćemo se sigurno vraćati.
Buncek i ove godine donosi svoje varijacije na temu bunceka, sve zamotane u panuozzo pecivo koje stiže ravno iz Boogie Laba. Classic verzija (panuozzo pecivo, domaći buncek, dinstano zelje i hren umak) košta 9.50 eura. Don Prasco, bogatija verzija s dijonnaise umakom, salsa verde preljevom, pesto roso kremom, jabukom, komoračem i rikolom, stoji 10.50 eura.
Za ljubitelje jačih okusa tu je Kimchi - buncek s kimchijem, svježim korijanderom i Russian dressingom za 11 eura. A za sladokusce mesa nude Bacon Jam opciju, s buncekom, bacon jamom, rajčicom, kiselim krastavcima, iceberg salatom i dijonnaise umakom, također za 11 eura.
Na Buncek kućici uzeli smo Classic i dobili pravo domaće jelo koje je teško ne voljeti. Mekano pecivo, sočan buncek, toplo dinstano zelje i hren umak koji sve povezuje. Ne možete pogriješiti s ovom kombinacijom, a vrijedi spomenuti da nude još tri druge, znatno kreativnije verzije bunceka za one koji žele isprobati nešto drugačije.
SpudBud uz svoje hitove priprema i dva ekskluzivna jela - baza ostaje ista (krumpir, sol, papar, maslac i sir), a od nadjeva moći ćete birati između dinstanog zelja s buncekom i domaćim umakom te sekili gulaša. Cijene se kreću od 10 do 14 eura.
SpudBud je ostao na svom provjerenom tragu - jednostavno, jako fino i iznenađujuće skladno. Iako smo u startu bili skeptični oko kombinacije bunceka, zelja, krumpira i sira, sve se na kraju savršeno spojilo. Porcija je obilna, a i dalje jedna od najboljih vrijednosti za novac na Fuliranju.
Pastamisee se vraća sa svojim hitom "cacio e pepe" iz koluta sira za 11 eura, a ove godine donose i dodatak - bolognese tjesteninu, pravu verziju zimskog comfort-fooda i to za 12 eura. Tu je i tjestenina s tartufima za 13 eura.
Pastamisee je i ovaj put pogodio - njihova tjestenina standardno je odlična, a novi bolonjez jedan je od jačih noviteta. Tjestenina je kuhana al dente, umak bogat, puno bolje začinjen nego što biste očekivali na street-food formatu, a sve je obilno završeno sirom. Kompletan, zaokružen tanjur koji vas ugrije i zasiti.
Pizza Social Club ove godine nudi Peperoni pizzu za 10 eura, Pizzaioli i Capricciosu po 9.50 eura, te Ma'Margaritu za 8.50 eura. U ponudi je i odlični Calzone Cacio e Pepe za 10 eura, kao i pikantna Peperoni Nduja također za 10 eura.
Margherita je klasični izbor za sve koji ne žele previše eksperimentirati, a ova verzija je čisto i sigurno zadovoljstvo. Lagana, ukusna i precizno napravljena - pravi zicer koji vas neće razočarati.
Mario Mihelj ove godine predstavlja svoj brend Šišco, fokusiran na šiš ražnjiće u street-food formatu. Pig & Cheese, kombinacija svinjskog šiša sa sirom u lepinji s coleslaw salatom, honey mustard umakom, prženim lukom i mladim lukom, stoji 8 eura.
Just Beef, juneći šiš s krem sirom od paprike, sriracha majonezom, prženim lukom i rikulom, košta 8.50 eura. Za one koji vole pikantnije, tu je Nduja Beef, kombinacija junetine i pikantne nduje, po cijeni od 9 eura.
Just Beef je pun pogodak - sočan juneći šiš u mekoj lepinji, s rikulom i dva umaka koji se odlično nadopunjuju. Jedan je blaži i kremastiji, drugi pikantniji, pa zajedno daju taman balans. Tekstura je poput najbolje moguće kobasice, ali s modernijim, "chefy" pristupom. Idealno za one koji žele nešto kobasičasto, ali ipak malo drugačije od klasičnog adventskog izbora.
Dante Tapas & More donosi zanimljive tapas kombinacije, među kojima se posebno ističe Baošticada, sporo kuhana pašticada s ukiseljenom mrkvom i tostiranim lješnjacima za 12 eura. Tu su i croquetas de jamon s grčkim umakom, jogurtom i koprom za 10 eura, zatim Señor Spicy, ljutkasta kobasica s umakom od pečenog kukuruza i crvenim kupusom za 9 eura, kao i patatas bravas krumpirići za 5 eura.
Isprobali smo baošticadu - kreativnu kombinaciju trganog mesa, pašticade, kisele mrkve i lješnjaka u mekanom bao pecivu. Teksture i okusi odlično se slažu, a pecivo je toliko mekano da se praktički topi u ustima.
Nema Adventa bez kobasica, a one s Instituta Mate Jankovića već su pravi klasik fulirantske ponude. Ove godine nude frankfurterku, kranjsku sa sirom, debrecinku i pečenicu, sve po cijeni od 7.50 eura, dok je najveći hit - šiš kobas sa sirom - dostupan za 8 eura.
Pažaninov Chef's Burger nudi nekoliko popularnih opcija: Cheesy Cheese za 8.50 eura, Crispy Kapula za 9 eura, te Truffle Panceta za 9.50 eura. Od priloga nude french fries za 4.50 eura, batat za 5 eura, truffle fries za 5 eura i truffle batat za 5.50 eura.
Cheesy Cheese je iznimno dobar burger za svoju cijenu i format - taman svega, od omjera mesa do sira i umaka. Meso je sočno i neprepečeno, a burger se jede lako, bez nepotrebnog razmrvljavanja. Ako ste ljubitelj burgera, ovo je siguran izbor s kojim teško da ćete promašiti.
Ako ste mislili da se dubai hitovi ove godine neće pojaviti na Adventu - prevarili ste se. Jura i dalje nudi svoje poznate Dubai fritule po 11 eura, Apple Pie fritule za 8 eura, te Classic fritule za 6 eura. Od churrosa imaju varijante sa šećerom i cimetom (7 eura), s čokoladom (7.50 eura), bijelom čokoladom (7.50 eura) te Dubai verzijom za 8.50 eura. Njihova originalna Dubai čokolada i dalje se može kupiti i to po cijeni od 6.50 eura (70 grama).
Osim toga, novitet u ponudi im je sočna, čokoladna torta Matilda cake - komad ove sočne fantazije prelivene čokoladom košta 9 eura, a budući da smo je probali na pretastingu, danas smo se odlučili za fritule s jabukama, cimetom i speculas keksima i nismo pogriješili.
Brûlée Bar ove godine donosi crème brûlée doughnutse - krafne inspirirane slavnim francuskim desertom, s hrskavim karameliziranim šećerom na vrhu i bogatim, kremastim punjenjima. U ponudi imaju Classic doughnut za 7 eura, zatim Chocolate varijantu također za 7 eura, dok je najraskošnija Pistachio verzija dostupna za 8 eura. Idealno mjesto za sve koji žele slatki završetak adventske gastro runde.
Probali smo sve njihove brûlée krafne i moramo priznati da su bile savršena završnica obilaska Fuliranja. Classic nam je ipak odnijela pobjedu - meko, prozračno tijesto i bogato, kremasto punjenje daju joj eleganciju kakvu rijetko vidimo u adventskim desertima. Tu su i čokoladna te pistacija verzija, idealne za sve koji vole nešto intenzivniji, puniji okus.