Bili smo na Fuliranju. Imamo veliki pregled ovogodišnje ponude i cijena

Foto: Leona Teodorović/Index

FULIRANJE je već godinama gastronomski vrhunac zagrebačkog Adventa, a isto nas čeka i ove sezone. Od 26. studenoga pa sve do 7. siječnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera ponovno se pretvara u blagdanski food-spot sa 16 kućica s najraznovrsnijom ponudom jela i pića - od klasika koje vežemo uz Advent do neočekivanih, egzotičnih kombinacija koje će, sigurni smo, biti hit ove godine.

Među prvima smo provjerili što se sve nudi ove godine, a nakon obilaska svih kućica donosimo vam detaljan pregled ponude, zajedno s cijenama svakog jela.

 

1. Noel

Noel donosi svoju verziju blagdanskih jela, poput Purice 2.0 - naan kruh punjen pečenom puricom, aiolijem, gelom od šipka i hrskavim lukom za 13.50 eura. Tu su i krpice sa zeljem, ali u taco interpretaciji, dimljeni buncek, slatki kupus, salsa od pečene paprike, čvarci i kiselo vrhnje za 11.50 eura.

U ponudi je i Pigroll, brioche pecivo sa svinjetinom, turšijom, majonezom mladog luka i karameliziranim jabukama za 13 eura, a vegetarijanci će uživati u jelu Buča - pržena hokkaido bundeva, miso majoneza, ukiseljene jabuke, chilli ulje i bučine sjemenke po 8.50 eura.

Noelova purica oduševila nas je već na prvi zalogaj. Okus je tradicionalan, ali prezentacija i dodaci daju mu moderan twist. Trgana puretina iznimno je sočna, a sve je posluženo u maloj tortilji koja se lako jede i drži sve okuse na okupu. Jedno od onih jela koje bismo bez problema naručili opet.

2. Strikoman's Bistro

Strikoman prvi put dolazi na Fuliranje i donosi morski street-food. Predstavili su hobotnicu u hrskavoj tempuri u pecivu, uz osvježavajući umak i salatu. Tu su i Porchetta burger po cijeni od 9.50 eura, Strikin beef tartar sendvič za 10 eura, originalni Octo-dog za 12 eura, aromatični tuna gulaš za 9.50 eura, te jako traženu hobotnicu u tempuri za 12 eura.

Hobotnica je apsolutno briljantna - savršeno hrskava izvana, mekana iznutra, uz slatkasti umak koji se nevjerojatno dobro slaže s nježnim mesom. Pecivo je mekano i samo zaokružuje cijelu priču. Ozbiljan favorit i jedno od najboljih jela koja smo probali na ovogodišnjem Fuliranju.

3. Mama zakucava

Mama Zakucava nudi domaća, konkretna jela. Na meniju je Trica paprikica, pohana punjena paprika za 15 eura, zatim Double-Double divlji gulaš, dostupan kao single (7 eura) ili double (12 eura). Za kraj ili utjehu služe Time Out knedli - domaći knedli s džemom od šljiva za 8 eura.

Pohana punjena paprika ispala je pravo iznenađenje - klasičan okus punjene paprike podignut je hrskavošću koja daje sasvim novu dimenziju jelu. Slatkasta paprika i odlično začinjeno meso sjajno funkcioniraju, a umak od paprike i batata savršeno povezuje sve elemente. Porcija je velika i jako zasitna, jedno od najugodnijih iznenađenja.

4. Picnic Mingle&Fun

Zadarski Picnic Mingle&Fun i ove godine donosi raznoliku street-food ponudu. Na meniju je Snow Burger za 10.50 eura, zatim njihov prepoznatljivi pastrami sendvič za 11.50 eura, kao i Smokey Cheez Burger za 9.50 eura. Od priloga nude Sweet Truffle Padano krumpiriće za 5.50 eura. Posebno se ističe njihov Blackie Burger, jedan od top izbora, pripremljen u brioche pecivu od krumpirovog tijesta, po cijeni od 9.50 eura. Tu je i Cheez Dog, jednostavan, a jako ukusan hot-dog s bogatim sirom, za 8 eura.

Mi smo se odlučili za pastrami sendvič s dimljenim i sušenim goveđim prsima, kupusom i kremastim umakom na bazi majoneze. Sendvič je baš ono što očekujete od zimskog street-fooda - ozbiljno obilna porcija, bogatog okusa i sočnog mesa, bez štednje na nadjevu. Adventski comfort-food u najboljem smislu riječi i jedno od jela po koja ćemo se sigurno vraćati.

5. Buncek

Buncek i ove godine donosi svoje varijacije na temu bunceka, sve zamotane u panuozzo pecivo koje stiže ravno iz Boogie Laba. Classic verzija (panuozzo pecivo, domaći buncek, dinstano zelje i hren umak) košta 9.50 eura. Don Prasco, bogatija verzija s dijonnaise umakom, salsa verde preljevom, pesto roso kremom, jabukom, komoračem i rikolom, stoji 10.50 eura.

Za ljubitelje jačih okusa tu je Kimchi - buncek s kimchijem, svježim korijanderom i Russian dressingom za 11 eura. A za sladokusce mesa nude Bacon Jam opciju, s buncekom, bacon jamom, rajčicom, kiselim krastavcima, iceberg salatom i dijonnaise umakom, također za 11 eura.

Na Buncek kućici uzeli smo Classic i dobili pravo domaće jelo koje je teško ne voljeti. Mekano pecivo, sočan buncek, toplo dinstano zelje i hren umak koji sve povezuje. Ne možete pogriješiti s ovom kombinacijom, a vrijedi spomenuti da nude još tri druge, znatno kreativnije verzije bunceka za one koji žele isprobati nešto drugačije.

6. SpudBud

SpudBud uz svoje hitove priprema i dva ekskluzivna jela - baza ostaje ista (krumpir, sol, papar, maslac i sir), a od nadjeva moći ćete birati između dinstanog zelja s buncekom i domaćim umakom te sekili gulaša. Cijene se kreću od 10 do 14 eura.

SpudBud je ostao na svom provjerenom tragu - jednostavno, jako fino i iznenađujuće skladno. Iako smo u startu bili skeptični oko kombinacije bunceka, zelja, krumpira i sira, sve se na kraju savršeno spojilo. Porcija je obilna, a i dalje jedna od najboljih vrijednosti za novac na Fuliranju.

7. Pastamisee

Pastamisee se vraća sa svojim hitom "cacio e pepe" iz koluta sira za 11 eura, a ove godine donose i dodatak - bolognese tjesteninu, pravu verziju zimskog comfort-fooda i to za 12 eura. Tu je i tjestenina s tartufima za 13 eura.

Pastamisee je i ovaj put pogodio - njihova tjestenina standardno je odlična, a novi bolonjez jedan je od jačih noviteta. Tjestenina je kuhana al dente, umak bogat, puno bolje začinjen nego što biste očekivali na street-food formatu, a sve je obilno završeno sirom. Kompletan, zaokružen tanjur koji vas ugrije i zasiti.

8. Pizza Social Club

Pizza Social Club ove godine nudi Peperoni pizzu za 10 eura, Pizzaioli i Capricciosu po 9.50 eura, te Ma'Margaritu za 8.50 eura. U ponudi je i odlični Calzone Cacio e Pepe za 10 eura, kao i pikantna Peperoni Nduja također za 10 eura.

Margherita je klasični izbor za sve koji ne žele previše eksperimentirati, a ova verzija je čisto i sigurno zadovoljstvo. Lagana, ukusna i precizno napravljena - pravi zicer koji vas neće razočarati.

9. ŠišCo. by Mario Mihelj

Mario Mihelj ove godine predstavlja svoj brend Šišco, fokusiran na šiš ražnjiće u street-food formatu. Pig & Cheese, kombinacija svinjskog šiša sa sirom u lepinji s coleslaw salatom, honey mustard umakom, prženim lukom i mladim lukom, stoji 8 eura.

Just Beef, juneći šiš s krem sirom od paprike, sriracha majonezom, prženim lukom i rikulom, košta 8.50 eura. Za one koji vole pikantnije, tu je Nduja Beef, kombinacija junetine i pikantne nduje, po cijeni od 9 eura.

Just Beef je pun pogodak - sočan juneći šiš u mekoj lepinji, s rikulom i dva umaka koji se odlično nadopunjuju. Jedan je blaži i kremastiji, drugi pikantniji, pa zajedno daju taman balans. Tekstura je poput najbolje moguće kobasice, ali s modernijim, "chefy" pristupom. Idealno za one koji žele nešto kobasičasto, ali ipak malo drugačije od klasičnog adventskog izbora.

10. Dante Tapas & More

Dante Tapas & More donosi zanimljive tapas kombinacije, među kojima se posebno ističe Baošticada, sporo kuhana pašticada s ukiseljenom mrkvom i tostiranim lješnjacima za 12 eura. Tu su i croquetas de jamon s grčkim umakom, jogurtom i koprom za 10 eura, zatim Señor Spicy, ljutkasta kobasica s umakom od pečenog kukuruza i crvenim kupusom za 9 eura, kao i patatas bravas krumpirići za 5 eura.

Isprobali smo baošticadu - kreativnu kombinaciju trganog mesa, pašticade, kisele mrkve i lješnjaka u mekanom bao pecivu. Teksture i okusi odlično se slažu, a pecivo je toliko mekano da se praktički topi u ustima.

11. Institut za kobasice by Mate Janković

Nema Adventa bez kobasica, a one s Instituta Mate Jankovića već su pravi klasik fulirantske ponude. Ove godine nude frankfurterku, kranjsku sa sirom, debrecinku i pečenicu, sve po cijeni od 7.50 eura, dok je najveći hit - šiš kobas sa sirom - dostupan za 8 eura.

12. Chef's Burger by Ivan Pažanin

Pažaninov Chef's Burger nudi nekoliko popularnih opcija: Cheesy Cheese za 8.50 eura, Crispy Kapula za 9 eura, te Truffle Panceta za 9.50 eura. Od priloga nude french fries za 4.50 eura, batat za 5 eura, truffle fries za 5 eura i truffle batat za 5.50 eura.

Cheesy Cheese je iznimno dobar burger za svoju cijenu i format - taman svega, od omjera mesa do sira i umaka. Meso je sočno i neprepečeno, a burger se jede lako, bez nepotrebnog razmrvljavanja. Ako ste ljubitelj burgera, ovo je siguran izbor s kojim teško da ćete promašiti.

13. Gdje je Jura by Klepić Juraj

Ako ste mislili da se dubai hitovi ove godine neće pojaviti na Adventu - prevarili ste se. Jura i dalje nudi svoje poznate Dubai fritule po 11 eura, Apple Pie fritule za 8 eura, te Classic fritule za 6 eura. Od churrosa imaju varijante sa šećerom i cimetom (7 eura), s čokoladom (7.50 eura), bijelom čokoladom (7.50 eura) te Dubai verzijom za 8.50 eura. Njihova originalna Dubai čokolada i dalje se može kupiti i to po cijeni od 6.50 eura (70 grama).

Osim toga, novitet u ponudi im je sočna, čokoladna torta Matilda cake - komad ove sočne fantazije prelivene čokoladom košta 9 eura, a budući da smo je probali na pretastingu, danas smo se odlučili za fritule s jabukama, cimetom i speculas keksima i nismo pogriješili.

14. Brûlée Bar

Brûlée Bar ove godine donosi crème brûlée doughnutse - krafne inspirirane slavnim francuskim desertom, s hrskavim karameliziranim šećerom na vrhu i bogatim, kremastim punjenjima. U ponudi imaju Classic doughnut za 7 eura, zatim Chocolate varijantu također za 7 eura, dok je najraskošnija Pistachio verzija dostupna za 8 eura. Idealno mjesto za sve koji žele slatki završetak adventske gastro runde.

Probali smo sve njihove brûlée krafne i moramo priznati da su bile savršena završnica obilaska Fuliranja. Classic nam je ipak odnijela pobjedu - meko, prozračno tijesto i bogato, kremasto punjenje daju joj eleganciju kakvu rijetko vidimo u adventskim desertima. Tu su i čokoladna te pistacija verzija, idealne za sve koji vole nešto intenzivniji, puniji okus.

Lokacija: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 26. studenoga 2025. do 07. siječnja 2026.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00, Božić 17-00, Štefanje 12-00, Stara Godina 12-03, Nova Godina 17-00
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.