Zbog čega točno nastaju grčevi u mišićima i kako ih spriječiti

Foto: Pinterest

IAKO su grčevi u mišićima učestala pojava u sportu i rekreaciji, njihov uzrok često ostaje kompliciran i nepoznat, te mnogi savjeti ne pomažu. Riječ je o prisilnoj, nenamjernoj kontrakciji mišića koja uglavnom nije opasna, ali je prilično neugodna i bolna te ometa normalno funkcioniranje zgrčenog mišića. Nekome se grčevi mišića događaju vrlo rijetko, gotovo nikad, dok će neki vježbači često imati problema s grčevima za vrijeme raznih aktivnosti, a oni mogu biti vrlo kratki, u trajanju od svega nekoliko sekundi, pa i znatno dugi te trajati više minuta.

Zbog neadekvatnog ili nedovoljnog zagrijavanja prije treninga povećava se rizik od pojave grčeva onda kada mišiće podvrgnemo velikim i/ili dugotrajnim opterećenjima, stoga je jedan od načina za prevenciju grčeva kvalitetno zagrijavanje kojim će se podignuti temperatura tijela, razgibati svi zglobovi i istegnuti mišići koje ćemo najviše koristiti.

Stručnjaci se slažu, te smatraju kako je najčešći uzrok neželjenih grčenja mišića dehidracija i disbalans razine elektrolita u organizmu. Najviše se spominje nedostatak kalija ili magnezija, međutim, pokazalo se kako je stvar zapravo puno kompliciranija, te valja pripaziti na adekvatan unos svih minerala kako bi oni međusobno dobro surađivali i obavljali svoje funkcije. Rekreativci koji prate dijete s malo ugljikohidrata te su izgubili već nekoliko kilograma, na taj su način također smanjili količinu vode u tijelu i tako postaju podložniji grčevima. Isto tako, dijete na kojima se unosi jako malo soli mogu rezultirati u disbalansu između natrija i kalija koji reguliraju tekućinu u organizmu. 

Evo što vam može pomoći da spriječite ili smanjite grčeve u mišićima:


Minerali - vodite računa o tome da jedete raznovrsno voće i povrće kako bi unosili sve važne minerale u organizam. Ako imate problema s grčevima, poželjno je povećati unos minerala kroz dodatke prehrani, posebice kalija i magnezija.

Hidracija
- ako redovito vježbate, potreban vam je veći unos tekućine. Dobra smjernica je sljedeća: svaka se litra tekućine izgubljena na treningu mora nadoknaditi s 1.5 l vode kroz dan. Izvažite se prije i nakon treninga, pa ćete otprilike vidjeti koliko tekućine izgubite te koliko više vode morate piti.

Rehidracija
- za vrijeme dugotrajnih tipova treninga nije dovoljno konzumirati samo vodu, već je potrebno unositi rehidracijske tekućine koje sadrže elektrolite i eventualno jednostavne oblike šećera.

Zagrijavanje
- posvetite više vremena uvodnom dijelu treninga te napravite nešto složenije zagrijavanje. Isprobajte masiranje mišića na spužvastom roleru.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.