Kako se oduprijeti želji za lošim ugljikohidratima?

Foto: 123RF

ZA UGLJIKOHIDRATIMA najviše žude ljudi koji su stalno napeti i pod stresom.

Kruh, riža, tjestenina... Svima nam je teško odoljeti njihovu mirisu, no najviše onima koji su pod konstantnim stresom.

Ono što prvo morate učiniti jest naučiti kako smanjiti razinu napetosti. Znamo da ne možete u eliminirati stres, ali barem se potrudite ne živcirati oko stvari na koje ne možete utjecati. Odredite prioritete i prestanite se zamarati sitnicama.

A sada idemo dalje. Kada smo pod stresom, naše tijelo luči kortizol, hormon stresa. Kortizol pak stimulira proizvodnju druge moždane tvari, neuropeptida Y koji je glavni čimbenik uključivanja i isključivanja žudnje za ugljikohidratima.

Ako jedemo potaknuti tim žudnjama, veća je vjerojatnost da ćemo se udebljati, jer ovi hormoni smatraju kako je tijelo i dalje u opasnosti pa mu nalažu da sačuva svoje masno tkivo.

Rješenje je u tome da jedete male obroke ugljikohidrata, što će smanjiti žudnju za njima u sljedećem obroku, tvrdi doktorica Doreen Virtue, autorica knjige "Žudnja za hranom".

Također, vježbajte i činite ono što vas čini sretnima, jer time lučite serotonin - hormon sreće koji ublažava ove žudnje. Samo 30 minuta vježbanja dnevno dovoljno je da vaše tijelo preplavi osjećaj sreće i manje potrebe za namirnicama koje štete vašoj liniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.