ŠPINAT je vrlo bogata nutritivna namirnica. Nema puno kalorija, ali je bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji imaju brojne blagotvorne učinke na cjelokupno zdravlje. Brojni stručnjaci naglašavaju njegovu sposobnost da podrži srce, mozak, crijeva i imunološki sustav, a uz to pospješuje ravnotežu u organizmu.
U nastavku donosimo neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti učestale konzumacije špinata.
Špinat je izuzetno bogat nitratima, koje tijelo pretvara u dušikov oksid - spoj koji širi krvne žile, smanjuje arterijski tlak i poboljšava protok krvi. Studije pokazuju da redovita konzumacija špinata može smanjiti sistolički tlak za nekoliko mmHg, sa sličnim učinkom kao blagi antihipertenziv, piše Cleveland Clinic.
Također, vitamin K u špinatu pomaže u sprječavanju taloženja kalcija u arterijama, što smanjuje rizik od ateroskleroze, prema Mayo Clinic.
Karotenoidi lutein i zeaksantin iz špinata nakupljaju se u oku te štite mrežnicu od oksidativnog stresa, značajno smanjujući rizik od degeneracije makule i katarakte. Osim toga, folat, magnezij i vitamin K doprinose zaštiti neuronskih stanica i mogu usporiti kognitivni pad kod starijih, piše EatingWell.
Špinat obiluje antioksidansima poput beta-karotena, kvercetina i klorofila koji štite stanice od oksidativnog stresa i upale. Kako prenosi Healthline, ti spojevi povezani su s nižim rizikom od dijabetesa, raka, srčanih bolesti i degenerativnih bolesti.
Špinat sadrži značajne količine vlakana, netopivih i topivih, što potiče redovitu stolicu, sprječava zatvor i hrani korisne crijevne bakterije. Također je relativno nizak u FODMAP obliku (fermentabilni oligosaharidi), pa ga lakše podnose osobe s osjetljivim crijevima poput onih s iritabilnim crijevom.
Jedna šalica sirova špinata sadrži gotovo četverostruku dnevnu potrebnu količinu vitamina K, a obiluje i vitaminima A, C, folatom, željezom, magnezijem i kalijem. Ti nutrijenti ključni su za pravilan rad imunološkoga sustava, regeneraciju kože, zdravlje kostiju i energiju organizma.
Jedite pola do pune šalice sirova špinata dnevno, najbolje ga je konzumirati u smoothieju, salati, kao umak ili prilog jelima. Brzim pirjanjem ili blagim kuhanjem osigurava se bolja apsorpcija željeza dok se biljni spojevi i dalje zadržavaju. Stručnjaci savjetuju da je špinat dobro i zamrznuti. Zamrznuti špinat odlična je opcija izvan sezone jer je nutritivno gotovo ravnopravan svježemu.